Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden ändrar taktik – nytt Duvemåla i Arnäsvall

ÖRNSKÖLDSVIK. Socialnämnden har dragit tillbaka sin önskan om 1,4 miljoner kronor i tilläggsanslag för att flytta gruppboendet Duvemåla från Tvillingsta till Arnäsvall.
I stället har en helt ny lösning utarbetats inom handikappomsorgen som presenterades för kommunstyrelsen i tisdags.

Annons


Den nya lösningen tar sikte på att handikappomsorgen ska klara sig inom anvisade ramar för investeringar i gruppboenden för utvecklingsstörda under perioden 2002-2004. Nämnden har 3,8 miljoner kronor för innevarande år, 7,5 miljoner nästa år och 3,1 miljoner för 2004 enligt liggande långtidsbudget.
Om inget oförutsett inträffar räknar vi med att klara oss inom den ramen, säger avdelningschef Christin Jonsson. I planeringen ingår att två nya gruppboenden ska byggas.
Den nya lösning som nu skisseras, och som kommer att utförligt redovisas för socialnämnden och kommunstyrelsen för beslut i nästa vecka, går ut på att bygga ett helt nytt Duvemåla på Vallen i Arnäsvall.
Kostnaden för att bygga helt nytt för boende och för daglig verksamhet beräknas till 11,3 miljoner kronor.

BRA FÖR BOENDE
För att få debet och kredit att gå ihop kommer socialnämnden enligt förslaget att begära att få använda 4,2 miljoner kronor av nästa års anslag redan i år.
Den stora vinsten med den nu föreslagna lösningen är att påfrestningen för de boende på Tvillingsta kan minimeras. Enligt det gamla förslaget var det ofrånkomligt med korttidsboenden under flyttningen av byggnaden.
Det har dessutom visat sig litet mera komplicerat att flytta byggnaden i två delar än vad vi tidigare bedömt, säger Christine Eriksson.
Nu kan vi bereda de boende en flyttning direkt från Duvemåla på Tvillingsta till en identiskt likadan byggnad i Arnäsvall.

LÄMNAR TVILLINGSTA
Duvemåla på Tvillingsta kommer därmed att frigöras för andra inom handikappomsorgen som har behov av bostad.
Inom ett par års sikt kommer den definitiva utflyttningen från Tvillingsta att göras. Var lokalerna då skall placeras är ännu inte fastställt.
Det bästa är om vi hittar en tomt intill någon annan plats där det redan finns kommunal verksamhet, säger Christin Jonsson. Men en sådan lösning kan personal samnyttjas för att hålla kostnaderna nere.
I paketet ingår också att rusta upp korttidsboendet på Durravägen i Sund till ett permanent boende för fyra utvecklingsstörda.
Med ett nybygge i Arnäsvall och Durravägen har handikappomsorgen därmed löst sin långtidsplan om två nya gruppbostäder under de närmaste åren.
Om politikerna accepterar den föreslagna lösningen kan det bli beslut i både socialnämnden och kommunstyrelsen i nästa vecka.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons