Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtgränsen nådd inom barnomsorgen

DOMSJÖ. Större barngrupper och mindre personal.
Så har många kommuner under flera år löst behovet av barnomsorg.
Men smärtgränsen verkar vara nådd.
– Vi törs inte tänka på konsekvenserna av maxtaxan; vi går redan på knäna, säger Gunilla Edmark, som jobbat som förskollärare i 30 år.

Annons

ÖA har redan berättat om hur Örnsköldsviks kommun ska lösa behovet av barnomsorg för drygt 200 barn. En lokal på Örnsköldsskolan, en paviljong i Domsjö och personalförstärkningar där lokalytorna medgör fler barn, är medel för att få bukt med bekymret. Men hur mår egentligen personalen på förskolorna och hur mår barnen?

STRESSIGARE
Det har blivit betydligt stressigare, både för personal och barn. Ingen kan bortse från att fler barn på dagis, framför allt små barn, gör att man som personal många gånger känner sig otillräcklig, säger Gunilla Edmark.
När Jaktstugans förskola startades upp i mitten av 80-talet, fanns 15 inskrivna barn. Sedan dess har barnantalet utökats till 20.
Normalt är vi tre som jobbar här, men det här året har vi haft en kvarts tjänst extra. Men det är besvärligt ändå att lägga ett schema som innebär att vi ska öppna dagiset klockan halv sju på morgonen och stänga klockan halv sex, säger Gunilla Edmark.
När trycket är som störst oftast på eftermiddagarna kan det vara uppemot 17 barn på två personal och så är det allt som oftast redan klockan 13 varje dag.
Eftersom vi har sex barn som är under två år, är det inte alltid lätt att hinna med vid mellanmålet eller vid blöjbyten. Man har ju bara två armar, säger Gunilla Edmark, som samtidigt säger att hon trivs bra med sitt arbete, men att nedrustningen det senaste årtiondet fått konsekvenser för alla som vistas i lokalerna. Man räcker inte alltid till. Små barn kräver skötsel och omvårdnad och de lite större fordrar stöd på ett annat vis. Det märks även tydligt att många yngre barn tappat respekt för vuxna och därför blir det lättare konflikter.
Efter nyår, när barnomsorgen blir billigare tack vare maxtaxan, tror många att trycket på barnomsorgen blir ännu högre.

SÄMRE KVALITÉ
Eftersom det blir billigare kommer säkert volymtiden att utökas. Följden kan bli utbrändhet bland personal, stressigare miljö för de små och sämre kvalité säger Gunilla Edmark, som dessutom befarar att framtiden också kan innebära otroliga problem med rekrytering av personal. Det är redan svårt att få tag på utbildad personal.
Hur ska det då bli om arbetsmiljön blir ännu besvärligare? säger hon.

TORBJÖRN BERLIN

Mer läsning

Annons