Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småhuspriserna i Västernorrland fortsätter att öka: "Det är ett friskhetstecken"

Priserna på småhus ökar i hela landet. I Västernorrland har priserna gått upp med hela fyra procent sedan SCB:s senaste mätning.

Annons

Priserna på småhus fortsätter att öka i hela landet enligt Statistiska Centralbyråns småhusbarometer som släpptes den fjärde augusti. Västernorrland är inget undantag. Fastighetspriserna i länet har ökat med hela sju procent från förra året, och fyra procent från senaste mätperioden som var februari till april.

De ökande fastighetspriserna är en del av en större bostadstrend som råder över hela landet.

– Det vi ser nu, och det som har drivit priserna mycket de senaste åren, är dels ett lågt ränteläge, men även en brist på bostäder, säger Magnus Börlin, biträdande kontorschef på Swedbank i Örnsköldsvik.

Jessica Palm och Lina Åström är mäklare på Länsförsäkringar i Örnsköldsvik.

Prisutvecklingen kan lokalt sett kopplas till ett antal faktorer. Några av dem är en mer köpbenägen generation som nu ger sig ut på bostadsmarknaden.

– Det kan vara så att det har legat efter lite här. Om vi tittar just i Örnsköldsvik på bostadsrätter så har vi märkt en kraftig utveckling på både antal bostadsrättförsäljningar och en stegrande prisnivå under dom fyra år som vi har bedrivit vår mäklarfirma, säger Lina Åström, mäklare på Länsförsäkringar i Örnsköldsvik.

– Man har också varit mer benägen att ha kvar sitt boende under en lång tid. Vår generation är mer flyttbenägen. Äldre generationer har kunnat sitta på en fastighet hela sitt liv, det gör man inte nu. Idag förändrar man sitt boende utefter vilken situation man har i livet, säger Jessica Palm, mäklare på Länsförsäkringar.

Att småhuspriserna växer är en kännbar effekt av låga bolåneräntor och brist på bostäder, men att vi närmar oss ett krisläge ligger med största sannolikhet långt bort.

Finns det rädsla för en bostadsbubbla?

– Rädsla skulle jag inte vilja säga. Men det är klart att det är något som vi alltid måste kolla väldigt noga på. Och vi gör ju det vi kan för att folk ska ha en sund och hållbar ekonomi. Man ska ha en rejäl marginal när man går in och köper sitt hus, säger Magnus Börlin.

– Det handlar om utbud och efterfrågan. Efterfrågan från den generationen som ska flytta från hus till lägenhet är så pass stor. Då blir det för många på ett och samma objekt, och då trissas priserna helt enkelt, säger Jessica Palm.

Även om prisökningen bland annat är rotad i en bostadsbrist så är den ett tecken på en ökad attraktionskraft på Västernorrlands bostadsmarknad.

– Att priserna ökar i många Västernorrländska städer är ju givetvis ett friskhetstecken. Det tyder på att det finns en marknad och en efterfrågan på bostäder här, säger Magnus Börlin.

Mer läsning

Annons