Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på smällandet

ÖRNSKÖLDSVIK. Från och med december i år är smällare förbjudna i Sverige. Det är en stor seger för den dryga kvarts miljon svenskar som äger en skotträdd hund.
Varje år måste 35 000 hundar äta lugnande medel för att klara våra högljudda högtider, och Brasse är en av dem.
– Det är lika förfärligt varje gång. Det tar minst ett dygn innan han sansar sig igen, säger Brasses matte.

Annons

Efter flera turer och överklaganden införs nu ett totalförbud mot smällare i Sverige. I de andra nordiska länderna har man länge haft förbudet, som gäller fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt. Samtidigt har åldersgränsen för köp och användning av fyrverkeripjäser höjts från 15 till 18 år, för att minska skaderiskerna.
Svenska kennelklubben har arbetat för förbudet i ett antismällar-projekt sedan 1993, och är mycket nöjda med de nya reglerna. Men helst vill de också se en tidsbegränsning av fyrverkerianvändningen, för de skotträdda hundarnas skull.

TAR ETT DYGN ATT HÄMTA SIG
Brasse är en Irish soft coated wheaten terrier, sju år fyllda, vilket är svårt att tro. Han skuttar runt i det vintervita som en valp som ser snö för första gången. Den lockiga pälsen kring nosen är full av snöklumpar, något som inte alls minskar hans entusiasm. Men varje nyår och valborgsmässoafton förvandlas Brasse till ett skakande nervknippe.
Malin Lundstedt är Brasses matte och bävar inför varje år.
Det räcker med en liten smäll så drar han igång. Han skakar, hyperventilerar och flåsar som en tok. Han trampar runt och vet inte var han ska ta vägen. Helst skulle han vilja krypa innanför skinnet på mig, men tar jag upp honom blir det bara värre. Brasse lider inte bara den timmen det smälls, han ligger och väntar ett dygn efteråt på att det ska köra igång igen.
Linda Rabnell är djursjukvårdare vid djurkliniken i Sundsvall. De får in många oroade hundägare i tider då smällare används.
Det är väldigt vanligt att hundar är skotträdda. De blir mycket flåsiga, kryper in under saker och gnäller... Vissa låser sig helt, det går inte att kontakta dem. De blir jättestressade helt enkelt, panikslagna.

SÖMNVÄGEN ENDA UTVÄGEN
En nyårsafton blev det kris för Brasse. Han fick sövas ned för att klara av nyåret.
Jag gick till veterinärstationen, berättar Malin. Där fick han lugnade medel med en spruta i munnen. Han låg och sov hela kvällen. Men att stoppa i dem sådana saker är ju inte det bästa jag har hört att det är dåligt för hjärtat. Det är en nödlösning, tycker jag.
På djurkliniken i Sundsvall medicineras panikslagna hundar .
Vi informerar alltid ägaren om att det är på egen risk, säger Linda Rabnell. det är ju riktiga droger vi ger hundarna, och det är individuellt hur medlen fungerar. Om hunden har ett dolt fel, exempelvis ett inre organ som inte fungerar som det ska, kan den bli sjuk.

FÖRBUDET STOR LÄTTNAD
Förbudet mot smällare är en stor lättnad för både Brasse och hans matte.
Kanon! Det blir betydligt bättre. Det är de som har varit besvärligast, barnen som har smällare och far runt.
En tidsbegränsning för fyrverkeriavfyrning vill Malin gärna se.
Det värsta är veckan innan och efter, under själva kvällen kan jag lämna bort Brasse. Jag har otrolig tur jag har föräldrar som åker ut på landet och firar nyår. De tar med honom, där ute finns inga smällare.
Linda Rabnell i sin tur tycker att förbudet är för klent.
Det är ju bara smällare som förbjudits, man säljer lika mycket raketer som förr.
Hon tycker att fyrverkerier borde kräva tillstånd.
Då skulle färre och färre använda dem, det skulle bli mera kontrollerat. Det är klart att det är jättetrevligt och jättevackert med fyrverkerier, det tycker ju alla. Men som hundägare, om man har sett hur dåligt hunden mår, förstör de hela helgen. Man kan inte gå på fest och lämna hunden ensam, man blir väldigt bunden.
Till nyår ska Malin, hennes sambo Magnus och babyn Ida på fest med andra barnfamiljer i stan.
Däremot får Brasse gå i exil, ut till lugnet på landet med mormor och morfar. AMANDA TERMÉN

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons