Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på Kværner-krisen och Chemetics går vidare

Örnsköldsvik. I går kunde Kværner Chemetics anställda i Örnsköldsvik dra en lättnadens suck. Höstens hetsiga maktkamp om det norska moderbolaget var slut. Det blev ingen konkurs och bolaget stannar i Norge. Nu vet alla vad som gäller och kan ta nya tag.

Annons


Kvaerner-gruppen har 35 000 anställda och omfattar flera olika branscher, bland annat olje- och gasutvinning och varvsindustri. Ingenjörsföretaget Kværner Chemetics ingår i Pulp & Paper, massa och papper, som är en av de mindre divisionerna. Chemetics har 60 anställda i Örnsköldsvik, 20 i Finland och 300 i Kanada.
Väl informerade
De anställda i Örnsköldsvik har följt höstens dramatik på nära håll via intranät.
Vi har känt att vi har fått all information som har gått att få, säger Sif-klubbens ordförande Alf Westerlind.
Händelseförloppet har varit förstasidesstoff i Norge de senaste månaderna. Det började i september med en akut kris då det fattades miljarder i kassan. Vecka för vecka, dag för dag blev läget alltmer kaotiskt.

NÄRA KONKURS
I slutet av oktober var koncernen nära konkurs, men räddningspaket erbjöds från två håll. Både en rysk oljebaron med sitt företag Yukos Oil och den norske industrimannen Kjell Inge Røkke ville rycka in. Røkke är ägare till Kværners största konkurrent inom olja och gas, Aker Maritime.
Mycket talade för att Yukos skulle vinna, men i sista stund lyckades Røkke Kværners bli största aktieägare och få styrelsen och bankerna på sin sida.
Kjell Inge Røkke vann alltså kampen och löser Kværners ekonomiska problem. Samtidigt fusioneras koncernen med Aker Maritime.

SJÄLVSTÄNDIGT BOLAG
Trots all turbulens har Kværner Chemetics i Örnsköldsvik inte känt sig speciellt hotat.
Det var inte självklart att vi skulle drabbas om moderbolaget gick i konkurs. Kværner-gruppen består av en rad bolag och vi lever ett eget liv som självständig enhet, säger vd Mats Nytorp.
Sif-klubbens Alf Westerlind instämmer.
Självklart har vi haft mycket frågor och spekulationer om vad som skulle hända och de praktiska följderna. Men det kommer inget konstruktivt ur sånt, kostar bara kraft och tid. Och vi har känt oss ganska säkra för vårt kontor här i stan.
Kværner-krisen har inte orsakat missade order, tror Mats Nytorp.
Våra kunder har förstås velat ha förklaringar till vad som hänt. Men vi har sålt för 30 miljoner kronor de senaste tre månaderna och dessutom fått ett letter of intent, alltså löfte om en 50-miljonersaffär i Tyskland. Det visar att kunderna finns kvar även om det värsta skulle inträffa.

ÄR TILL SALU
De senaste tre åren har divisionen Pulp & Paper, där Kværner Chemetics ingår, varit till salu. Om den nya ägarbilden ändrar något på den punkten vet inte Mats Nytorp.
Vi får se vad som gäller. För oss är det viktigaste att ägarstriden nu är avgjord så att vi får lugn i stugan.
I början av året tvingades Kværner Chemetics dra in sju tjänster men under andra halvåret har orderingången ökat.
Vi ser att våra kunder investerar även i lågkonjunkturen. Vi räknar med att sälja för cirka 100 miljoner kronor i år och har dessutom letter of intent på 50 miljoner. Det innebär att vi går in i 2002 med god orderstock och starkare än på länge, säger vd Mats Nytorp.

BERIT NORSTEDT

Mer läsning

Annons