Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slogs till marken av storvuxen rånare

ÖRNSKÖLDSVIK. Patrick Larsen hann bara kliva utanför dörren till sin restaurang innan det small. Rånarens byte blev 25 000 kronor.
– Jag vet inte längre vad jag ska ta mig till, säger Patrick med gråten i halsen.

Annons

Hans restaurang är rena magneten när det gäller inbrott, försök till inbrott och nu senast alltså rån.
Och för att komma på ett skäl till att just Stekhuset är extra utsatt behöver man inte fundera särskilt länge.
Nej, den är så placerad att det är tacksamt för inbrottstjuvar att arbeta, säger 24-årige Patrick med låg stämma.
Hos mig har antalet inbrott och försök till inbrott vuxit lavinartat, det har varit onormalt mycket.
Efter ett antal tidigare påhälsningar (Patrick säger att det borde vara nära tvåsiffrigt i antal nu, medan polisens uppgifter säger fyra gånger) har ägaren bestämt sig för att vidta en del åtgärder.
Hädanefter kommer vi att vara två personer vid stängningsdags, det blir förändrad kassahantering och så kommer jag att låta sätta upp belysning här utanför, säger han och pekar.

FÄLLDES MED SLAG
När han ställer sig i profil nästan lyser blåmärket under hans vänstra öga. Det är visitkortet som rånaren lämnade efter sig i söndagskväll när Patrick Larsen hade stängt restaurangen och var på väg till banken för att sätta in pengarna från helgens verksamhet.
Knappt hade han öppnat bakdörren till sin restaurang, vid 22.15 i söndags, förrän en betydligt större person är Patrick själv gav sig på honom och med knytnävslag fällde honom till marken.
Sedan var det en enkel sak för rånaren att ta påsen med pengarna och försvinna i mörkret.
Jag kanske var medvetslös ett tag, jag vet inte, säger Patrick.
Den relativt stora summan pengar var från hela helgens försäljning, samt en del från spelautomater.
Det är inget konstigt med summan, den brukar vara ungefär så stor för fredag, lördag och söndag. Det har till och med hänt att vi haft 40 000 kronor i försäljning en bra helg.
Innan Patrick tog över restaurangen, den hette Red Bull från början, drev han Tre Kronor i Husum. I Husum blev han aldrig utsatt för vare sig inbrott eller rån, men på Stekhuset har han fått påhälsning i snitt varannan månad.
Jag har varit less redan tidigare, nu vet jag inte vad jag ska säga. Jag blir ju tvungen att fortsätta jobba även om det känns mycket tungt.
Vad rånaren kanske inte vet är att Patrick har koll på hans utseende.
Jag skulle omedelbart känna igen honom om jag mötte honom på stan. Förhoppningsvis kan jag klara av att peka ut honom om han finns i polisens register.
Tack vare att Patrick aldrig hann stänga bakdörren till sin restaurang innan han överfölls, gick larmet hos polisen, som snabbt var på plats.

VÄGRAR FLYTTA
Efter rånet valde Patrick att vila ut hemma hos en kompis, och i måndags serverades ingen lunchmeny som brukligt i hans restaurang.
Jag mådde illa, jag ville inte jobba.
Det hade han innerst inne ingen lust med i går heller, men...
Jag har inte råd att ha stängt längre.
Patrick berättar att han släkt tjatat och försökt få honom att komma ner till södra Sverige och arbeta istället. Men hela tiden har han nekat, främst av ett skäl:
Att människorna här varit så ärliga.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons