Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slavliknande villkor på restaurang

/

78 timmars jobb i veckan – i två månader – för 4 000 kronor. Mannen fick även bo i en källare, utan tillgång till vatten, toalett eller dusch.

Annons

Utsav Sinnya är 27 år och kommer från Nepal. För två år sedan började han studera på universitetet i Umeå, där han också har för avsikt att läsa färdigt ett år till för att få sin magisterexamen.

För ett par månader sedan erbjöds han ett extraknäck på en restaurang i Örnsköldsvik. Förmedlare var en kamrat, som hade jobbat där tidigare.

Det här är Utsav Sinnyas historia. Det här är hur han har upplevt de två månaderna i Örnsköldsvik.

Han berättar först att han kom till Umeå för två år sedan, för att läsa vidare och få sin magisterexamen. Finansieringen av studierna har varit möjlig genom jobb och släkten hemma i Katmandu.

När chansen om ett par månaders extraknäck dök upp tvekade han aldrig. Pengar behövdes, eftersom tankar har funnits på att åka hem till Nepal under sommarlovet.

– Jag hade möjlighet att kombinera studierna med jobb i ett par månader, säger han och tillägger att han erbjöds 6 000 kronor i månaden i betalning, plus fri kost och logi.

Efter ett närmast slavliknande arbete, med 13 timmars pass sex dagar i veckan – utan lön – fick han till slut nog.

– Jag sa åt arbetsgivaren att jag ville ha betalt och att jag inte orkade sova längre på ett golv i en källare. Dessutom kunde jag inte jobba där längre, eftersom jag var tvungen att fortsätta med mina studier, säger Utsav Sinnya, som är mycket ledsen när han berättar sin historia.

Han säger också att han bara vill ha de pengar han fick löfte om och att han inte vet hur han ska bära sig åt. Därför tog han också kontakt med ÖA och polisen.

Hos polisen säger Tony Sundqvist, som har träffat mannen och lyssnat till hans historia, att han aldrig har varit med om något liknande under sin poliskarriär. Han säger också att rent polisiärt är det svårt att avgöra om det handlar om ett polisärende eller inte.

– Jag förstår mannen. Han vet ju inte till vem han ska vända sig, säger han och nämner att han personligen tycker att bara lönen på 6 000 kronor för en månads jobb är åt skogen. Det handlar om utnyttjande och inte minst bostaden är ju förfärlig, säger han.

En annan person som har jobbat på samma restaurang bekräftar historien och tillägger att han fick sina pengar – 6 000 kronor i månaden – men att han ledsnade eftersom arbetet var tungt och arbetspassen långa.

– Det var verkligen hårt. Det kändes nästan som jag var utpressad. Men jag sa till i god tid att jag inte kunde jobba kvar och då fick jag också mina pengar. Ägaren blev inte glad, men det var inga problem. Jag fick mina pengar, säger mannen och tillägger att han sannolikt fick sin lön svart.

När ÖA konfronterar restaurangägaren säger han att mannen från Nepal har fått sina pengar och på frågan om han anlitar svart personal svarar han "aldrig i livet".

På frågan om varför han inte har kollektivavtal för sina anställda svarar han att "han inte vill". Han säger också att mannen från Nepal bara har städat lite vid restaurangen och inte alls har jobbat 13 timmar om dagen, sex dagar i veckan.

Utsav Sinnya medger att han har fått 4 000 kronor i handen för sitt arbete och ett löfte om att få resten av lönen insatt på sitt bankkonto.

Restaurangägaren förnekar också att han och Utsav Sinnya bott i en källare i centrala Örnsköldsvik, utan vatten, toalett eller dusch.

Annons