Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktträff i Hanabäck för Solax

/
  • Rut Mähler och Lasse Solax, ett stiligt par på Storgatan åren då Tommy Steel var rockkung och Sophia Loren filmstjärna.
  • Bakre raden: Erik Törnudd, Mattias Törnudd, Maria Laitalainen Törnudd, Jenny Scott, Malin Scott, Bengt Scott, Fanny Westerlund, Oskar Lindmark, Linnéa Lindmark, Karola Lindmark, Pär Lindmark, Katarina Olsson. Mellan: Karin Laitalainen (Solax), Igor Schauman, Madelene Olsson, Kristina Johansson (Solax), Ejne Johansson, Margaretha Westerlund (Solax), Kalervo Laitalainen, Lena Schauman, Kenneth Schaumann, Aurora Olsson Främre raden: Emil Törnudd, Wilda Wiggesjöö, Tinya Westerlund, Moa Gulliksson. Foto: Kjell Larsson

"Sommaren det hände" sjöng Anna-Lena Löfgren 1968. Då gick jag som vicekorpral på minutläggaren MUL 14 i Härnösand och räknade hur många pinnar muck det var samtidigt som jag ivrigt lyssnade på Svensktoppen med Ulf Elfving.

Annons

"Sommaren det hände" fastnade och Anna-Lena Löfgren drog fulla hus i parkerna. I Hanabäck får vi ändra texten till "Somrarna det hände".

Sommaren 2016 såg systrarna Karola Lindmark och Maria Laitalainen Törnudd till så att släkten Solax fick träffas inne i Änget där deras morfar bosatte sig 1955. Margit och Emil Solax kom med sina fyra barn Hasse, Kristina, Klas och Karin till Hanabäck från Vasa. Emil hade blivet värvad till Hägglund & Söner. Bostad hade företaget hjälpt till med.

Det blev fyra oförglömliga somrar i Hanabäck innan flyttlasset gick till Kroksta. Familjen fylldes på med de äldre syskonen Ann-Maj och Lasse åren 1956 och 1957. Ann-Maj var gift med Igor Schauman. Hon hade vid ankomsten till Sverige med sig sonen Kenneth, född i Vasa. Igor som blev kvar var tvungen att göra sin militärtjänst färdig först. Lasse som var sjöman kom ensam och sedan stod det inte på innan han hittat en fjälla. De blev ett av de stiligaste paren (Lasse & Rut) som promenerade Storgatan ned.

Familjen Solax hann med mycket under sin fyra somrar i Hanabäck. Mest omtalad är nog bygget av en fyrsitsig trampbil, som pappa Emil höll på med. Alla skulle trampa, men först måste givetvis bilen provas. Pappa Emil satte sig i förarsätet medan resten av familjen snällt fick stå och titta på då det bar av utför den branta backen. Fortare och fortare gick det då det hade blivit något fel på bromsen. Provturen tog slut på ett våldsamt sätt nere i bäckravinen. Oroliga ögon följde Emil, som i stort sett oskadd kunde ta sig gående hem. Det blev både första och sista turen. Istället började Emil meka med motorcykel in i minsta detalj. Lika spännande för oss barn, som andäktigt såg på, medan Emil gnolade på någon melodi. När motorcykeln var ihopplockad, så skulle det bjudas på åktur. En i taget och först på tur var mamma Margit och då blev det spiken i botten upp till Fors. Vid släktträffen kunde Emils barnbarnsbarn prova backen genom att åka i en vagn kopplad till en fyrhjuling. En hisnande känsla, men den här gången så tog bromsarna. Vänligt upplät Gunnar Lundgren sin tomt för släktträffen, som avslutades med ett dopp i Hanabäckstjärnen.

Kjell Larsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons