Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skraltiga Ö-viksvägar får efterlängtat sommarlyft

ÖRNSKÖLDSVIK. Sommar, sol – och vägarbeten.
Den efterlängtade upprustningen av Bjästa-Nyänget är i full gång, Bodum-Idbyn ligger i startgroparna.
Tack vare en skonsam vinter finns det också pengar till förbättringsjobb längs E4.

Annons

Sedan ett par veckor är entreprenören Peab i full gång med att rusta upp vägen över Bergom mellan Bjästa och Nyänget. Arbetena med vägsträckan Bodum-Idbyn har också inletts så smått.
Bägge vägavsnitten kommer senare i sommar att få nya slitlager av asfalt. Men först ska underjobben göras.

REJÄL ANSIKTSLYFTNING
Vi kommer att byta ut dåliga vägtrummor och gräva ur ojämna tjällyft, säger Anna-Karin Sångberg, projektledare på Vägverket Region Mitt. Dåliga partier ska också få nya bärlager.
När underjobbet är klart ska till sist ett nytt slitlager av asfalt läggas.
För trafikanterna kommer dessa vägjobb innebära ett lyft. Framåt höstkanten ska de sedan länge skrala vägarna vara ett minne blott och de nya ligga klara.
Sträckan Bodum-Idbyn är i bedrövl÷igt skick, säger hon. Vi fick göra akuta åtgärder där redan förra året. Därför känns det roligt att vi kan göra de här vägjobben nu.
Även E4 söder och norr om Örnsköldsvik ska få en rejäl ansiktslyftning. Den här veckan början entreprenören Skanska sina vägjobb i Skulebackarna.

PROBLEM MED LÅNGTRADARE
Främsta bekymret är de djupa hjulspår som bildats av all tung långtradartrafik.
En tungt lastad lastbil har samma skadeeffekt på vägen som 10 000 personbilar, säger Anna-Karin Sångberg. Det syns tydligt här, speciellt i de långsamtgående stigfälten.
I Skulebackarna och på ett par ställen till på E4 förbi Örnsköldsvik ska nu spårbildningen i vägen åtgärdas, liksom de tvärgående svackor som finns.
Även vägnivåerna utåt sidorna ska justeras innan ett nytt slitlager läggs och målas för att bli trefilig väg, inom ett par år även med mitträcke.

BEHÖVS MER PENGAR
Håkan Wilhelmsson, driftchef på Vägverket Region Mitt, är nöjd med de väginsatser som görs i sommar.
Visst skulle vi gärna göra mer om vi hade pengar till det, säger han. Vi har 2 000 mil väg att sköta om och det finns alltid vägar som behöver förbättras. Men det känns trots allt bra att vi kan utföra de här jobben.
Vägjobben Bjästa-Nyänget och Bodum-Idbyn kostar tillsammans 20,7 miljoner kronor. E4-jobben är något billigare, 14,8 miljoner.
Samtliga vägjobb kring Örnsköldsvik ska vara klara senast 13 september i år.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons