Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrällen: surströmmingen kan få sällskap av kräftor nästa år

Du kunde själv känna doften. Som vanligt var det många som ville vara med när Cesam och Lions bjöd in till surströmmingsfest på Torget i centrala Örnsköldsvik.

Annons

Ingen surtsrömmingsskiva på torget som inte är åtminstone till del beroende av vädret. När årets upplaga inleddes 11.00 på fredagen så var det inga problem för gästerna. Men knappa timmen senare var det inte lika festligt.

Trots det var det ett par hundra strömmingsälskare som satte i sig vid borden.

– Jag vet inte om det finns någon som vet exakt hur gammal den här traditionen är, sa Gunilla Eriksson, president i Lions klubb Höga Kusten.

Dang Vestin satte i sig runt tio firrar.

LÄS OCKSÅ: Det jäser i Skagshamn – lovande start för årets surströmming: "En extrem period"

För Gunilla Eriksson är det andra året som president. Till hjälp på torget hade Eriksson ungefär 25 kvinnor – och en man. Mannen var som vanligt Ola Fällman, som rensade strömming för glatta livet.

Gunilla Eriksson, Lions president, serverade kaffe på torget.

– Äh, jag lägger mest upp fiskarna på brickor så att flickorna kan komma hit och hämta. Rensar gör jag bara för de som själva inte klarar av den biten.

– Alla som kan rensa strömming får göra det själv, sa Fällman och högg in på läckerheterna som han hade i en stor tunna vid sin sida.

Pengarna som Lions får in när gästerna betalar för sillen, potatisen och alla andra tillbehör används delvis för att se till att behövande kan få det bättre. Det delas ut pengar bland annat till kollo, barn med särskilda behov och flyktingar.

En storätare som stod vid ett oljefat och käkade var Dang Vestin. Hon hade sånt fokus på maten att hon knapp hade tid att besvara frågor.

– Min lunch. Det här är toppen. Jag brukar äta runt tio strömmingar, kanske mer, sa Vestin.

Den trevliga traditionen kan få sällskap av en ny redan nästa år. Den som pratar med Cesams Anette Forsberg kan få höra att det finns önskemål om kräftskiva, modell större på torget.

– Vi får väl se vad som händer, det är alltid bra med idéer, säger Forsberg.

Se reprisen från livesändningen från surströmmingsfesten

Kommunalrådet Per Nylén (S) är en rutinerad strömmingsätare.

Suströmmingsskivan på torget i Örnsköldsvik var som vanligt välbesökt.

Det finns tusen sätt att äta surströmming på. Klämma eller inte är bara en av frågorna att ta ställning till.

Mer läsning