Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön dag vid fiskeläget – hundratals besökte Skeppsmalendagen

Skeppsmalendagen bjöd än en gång på en härlig dag för hela familjen. Marknad, mat och underhållning var bara en del av vad dagen hade att erbjuda de hundratals besökarna.

Annons

Jennie och Patrik Lundstedt med barnen Alva, Walter och Wictor från Göteborg besökte Skeppsmalendagen för första gången.

Det blev liv och rörelse i ett av Höga kustens guldkorn under söndagen. Skeppsmalendagen lockade hundratals besökare till det gamla fiskeläget i Skeppsmalen, så många att parkeringen snabbt fyldes upp och långa köer uppstod.

Väl på plats kunde besökarna njuta av fantastiskt väder, marknad och ett brett utbud av mat, däribland rökt sik och strömming. I år visade sig dock siken vara så populär att den redan efter någon timme var slut.

Många besökare passade på att njuta av vädret och fika bland båtarna.

Jennie och Patrik Lundstedt från Göteborg var på plats med barnen Alva, Walter och Wictor. De var några av besökarna som fick gå hem utan den populära siken.

– Det är synd att siken var slut. Siken är lite av hela grejen, säger Patrik Lundstedt.

Trots sikbristen blev det en härlig dag för hela familjen som bor i Gottne över sommaren.

– Det är första gången vi är på Skeppsmalendagen, det är riktigt trevligt. Jag köpte ett par träskor som är väldigt snygga säger Jennie.

– Det är jättemysigt och en fantastisk miljö här. Kul att det händer grejer, det är litet men det är gulligt och fint med fiskebodarna, säger Patrik.

Birgitta Wedin från Vibyggerå i Docksta visade och sålde sina böcker som hon jobbat med sedan mitten av 90-talet.

Skeppsmalen och många andra fiskelägen efter Höga kusten bär på en rad spännande historier. Bland marknadens 20-tal knallar fanns Birgitta Wedin från Vibyggerå i Docksta. Efter att ha intervjuat fleralet gamla fiskare kan hon räknas som en expert inom fiskehistorian.

– Arbetet har varit intressant på alla vis. Fiskelägena var som små samhällen i samhället. Det var strikta regler, svor man eller gjorde fel vid fisket kunde man få böter.

– Jag har fått veta mycket intressant, till exempel hur man färgade näten med kottar och Albark. Eller hur man gjorde ankare av stora stenar.

Marknaden erbjöd allt från handgjorda smycken och knivar till loppisar och mat.

Birgitta berättar att erbetet började under mitten av 90-talet och all kunskap har resulterat i tre böcker, men framtidsplaner om fler böcker hägrar.

– Jag har fem böcker till jag skulle vilja göra. Bara Trysunda och Ulvön kräver helt egna böcker.

Hos Maud Johansson från Vågsnäs kunde man köpa stickade mössor, vantar och sockar.

Hundratals besökare gjorde att parkeringen fylldes snabbt och långa köer bildades efter vägen.

Mer läsning

Annons