Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolutredning eldar på debatt

/
  • Gunnar Melin, Folkpartiets gruppledare i Örnsköldsvik, tror att skolan måste förstatligas för att höja och jämna ut utbildningsnivån.
  • Elvy Söderström (S), kommunalråd, tror inte ett förstatligande är rätt väg att gå. Snarare vill hon att kommunerna får mer att säga till om.

Regeringens skolutredning pekar ut kommunaliseringen som en orsak till allt sämre utbildningsresultat.

Utredningen väcker stor debatt. Vem ska ha huvudmannaskapet för skolan?

Annons

År 1991 kommunaliserades skolan i Sverige. Professor i statskunskap Leif Lewin har på regeringens uppdrag utrett reformen och han konstaterar att den var ett misslyckande; decentraliseringen blev för stor.

Läs mer: Skolans kommunalisering "för brutal"

– Varken kommuner, rektorer eller lärare klarade av uppdraget. Framför allt försämrades studieresultaten, likvärdigheten och lärarnas ställning, säger han till TT.

Frågan är nu hur man går vidare för att höja skolresultaten. Folkpartiet och Lärarnas Riksförbund (LR) vill återförstatliga skolan.

– Problemet är att man inte gör samma saker i alla 290 kommuner och i slutändan ger det olika resultat. Det behövs ett kraftigare ramverk men inte så stelt och styrt som den statliga skolan var förr, säger Gunnar Melin, Folkpartiets gruppledare i Örnsköldsvik.

– Det är främst undervisningen man vill styra upp och det har ju gått åt det hållet med till exempel lärarlegitimationer, säger han.

I en undersökning som Lärarnas Riksförbund låtit göra svarade en klar majoritet av de tillfrågade lärarna, 79 procent, att staten är det bästa alternativet att ha huvudansvaret för skolan.

Lärarförbundet går dock på en annan linje.

– Ett byte av huvudman är fel väg att gå. Det innebär en stor omorganisation som kostar tid och pengar. Däremot behöver staten ta större ansvar för till exempel resursfördelningar och en satsning på lönelyft för lärarna, säger Christina Grewell, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Örnsköldsvik.

Minskad administration och mer tid för eleverna står högt på hennes medlemmars önskelista. De får i det fallet medhåll av Örnsköldsviks kommunalråd Elvy Söderström (S) som inte heller vill se ett förstatligande.

Inte minst skjuter hon in sig på friskolorna, där staten har sista ordet.

– Där måste kommunerna få bestämma. Titta till exempel på John Bauer i Örnsköldsvik som hoppade av mitt under en termin. De resurserna hade kunnat användas bättre. Det är bra att man använder olika pedagogiker i skolan men jag är emot att man leker affär med skolan och plockar ut pengar.

Inte oväntat får den borgerliga regeringen en känga.

– Lärarna har fått ägna allt mer tid åt administration i stället för pedagogik. Ta tillvara på lärarnas kompetens och prioritera mer resurser till skolan före skattesänkningar, är hennes lösning.

Mer läsning

Annons