Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmiljön ska ses över

/

Efter ett tufft år kan bildningsförvaltningen se framåt.

Annons

– Vi har jobbat hårt med att anpassa organisationen. Nu ska vi arbeta med att skapa likvärdiga resurser för barnen, säger Astrid Täfvander.

Det har varit ett krävande år för bildningsförvaltningen, som gick in i fjolåret med ett minus på nästan 25 miljoner kronor. Nu säger ledningen att de ser framåt och att de vill utveckla utemiljöerna för kommunens skolbarn.

– Det är bra att frågan lyfts, säger hon och tillägger att medborgare ska säga till om något inte är bra.

– Jag har respekt för deras åsikter. Det är bra med en dialog och det är bättre att människor säger vad de tycker, säger hon.

Bokslutet för 2013 är inte riktigt klart, men Astrid Täfvander säger att hennes medarbetare har gjort ett bra jobb med anpassning av organisationen och att det nu finns förutsättningar för förbättringar redan i år.

– Vi gjorde en del förbättringar redan i höstas, säger hon och nämner nytt staket på en förskola, möbler till Själevadskolan och en dryg miljon kronor till närnaturområden i förskolan och till yngre skolbarn.

– Det var de så kallade AFA-pengarna, ett par miljoner kommunen fick tillbaka i försäkringspengar, som politikerna öronmärkte för vår miljö, säger hon.

Sammantaget är det antal barn och föräldrar som har hört av sig till allehanda.se efter att en förälder riktade kritik mot utemiljön vid Sörlidenskolan. Mest handlar det om ris, men även om ros.

– Självklart vill vi alla att det ska vara så bra som möjligt i skolan, säger Anders Fager, verksamhetschef inom grundskolan och nämner att förutsättningarna ser bättre ut inför det här året.

– Vi kanske förlitade oss lite för mycket på den forskning, som inriktades mot närnaturområden. Det är exempelvis inte lätt att få till växtlighet här – och de flesta skolor och förskolor har ändå nära till naturen, säger Lena Gidlund, verksamhetschef för förskolan.

Lena Gidlund håller också med om att det inte ser kul ut på alla skolor och förskolor, men att det samtidigt handlar om 145 förskoleavdelningar och ett 30-tal skolbyggnader i kommunen – och en budget på lite drygt en miljard kronor.

När det gäller gungor och klätterställningar, säger skolledningen att det handlar om mycket pengar.

– Det är av säkerhetsskäl en del klätterställningar och gungor har tagits bort. Samtidigt kostar en ny klätterställning cirka 100 000 kronor och en ny gungställning cirka 70 000 kronor, säger Anders Fager.

På frågan om vad ledningen tycker när kommuninvånare säger att de flyttar om inte skolan blir bättre, svarar de gemensamt att det är tråkigt. Samtidigt arbetas det för att det ska finnas en basstandard när det gäller verksamheternas miljöer.

Mer läsning

Annons