Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbuss hos pappa – mamma får skjutsa

svartby. Pauline och Jaqueline får fri skolskjuts varannan vecka till sin skola i Bjästa.
De bor växelvis hos mamma i Svartby, och i Bölen, söder om Bjästa, hos pappa.

Annons

Flickorna är skrivna i Svartby, men går i skola i Bjästa.
De har gratis skolskjuts hos pappa i Bölen, men varannan vecka får deras mamma Susie klara resorna på egen hand från Svartby till skolan i Bjästa. Hon är en av dem som har ansökt om kommunalt bekostad skolskjuts från Svartbyn, men fått avslag från barn- och utbildningsnämnden.

VILL INTE BYTA SKOLA
Om Pauline och Jaqueline byter skola, till Höglandsskolan, behöver de inte skolskjuts till Svartbyn, men förlorar möjligheten att dagligen ta sig till och från hemmet i Bölen, genom brist på bussförbindelser.
Politikerna säger att de vill att barnen ska ha möjlighet att umgås med båda föräldrarna, säger barnens mamma Susie Östergren.
Men om barnen går i Högland, blir det svårt att bo hos pappa varannan vecka. Bussarna går inte från Bölen till Högland morgon och kväll. Då är det taxi som gäller.
Som det är nu, med skolgång i Bjästa, kostar resorna till och från skolan flera tusen kronor om året för Susie.
Jag vet att kommunens regler säger att man bara har rätt till fri skolskjuts från den ena bostaden. Men det ska gälla från den adress man är folkbokförd, och det är barnen hos mig, säger Susie.
Och att byta skola kommer inte på fråga. I alla fall inte för Jaquelines del. Hon är 9 år och går i tvåan på Bjästaskolan, där hon har alla sina vänner.
Och där vill Susie att hon ska få vara kvar.

TÄNKER ÖVERKLAGA
Jag vill inte att barnen ska ryckas upp från den trygghet som de har i sin vanliga skola. Det är ju de som får åka emellan.
Hon säger att hon förstår att kommunen är försiktiga med att bevilja dubbla skolskjutsar. Det gäller så pass många familjer som har dubbla boenden. Men inte lika många har veckovis boende, med allt vad det innebär.
Så Susie tänker överklaga till länsrätten. Men först vill hon ta reda på mer om vilka vägar som finns att gå.
Det finns så många som inte orkar ta reda på sina möjligheter och strida för sin sak.
Men varje fall ska bedömas individuellt, och i det här fallet borde vi få rätt till skolskjuts, anser hon. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons