Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbolagets varning: "Det är farligt i skogen"

/
  • Elbolagen har haft extrapersonal ute i skogarna för att röja bort stormfälld skog från ledningarna. Eon har lejt uppåt 15 montörer från Hälsingland.
  • Det är farligt att ge sig ut i skog, och mark - enligt skogsbolagen.

Stormen Hilde slog till med full kraft vilket har orsakat stora problem i Västernorrlands skogar.

Skogsstyrelsen ska se över skogarna medan skogsbolagen manar till försiktighet.

Annons

Skogarna i Västernorrland inventeras i dagarna av Skogsstyrelsen. Det rör sig om stora skador som orsakats av stormen Hilde. Elbolagen har extrapersonal ute i skogarna efter de enorma skadorna, precis som skogsbolagen. Hemab har skickat 13 av sina montörer till Strömsund, i Jämtland för att ge understöd till personalen där på grund av stormen.

Det är svårt att bedöma hur stora mängder virke som har skadats totalt sett efter en storm.

– Just nu jobbar vi med att skaffa oss en tydligare bild av skadeläget. Uppgifterna kommer att stämmas av med de inventeringar som Skogsstyrelsen och det övriga skogsbruket gör, detta för att vi ska få en så korrekt och samstämmig bild av skadeläget som möjligt, säger Stefan Holmberg, fältchef vid Norra Skogsägarna.

Norra Skogsägarna uppmanar till försiktighet, då det kan vara farligt att röra sig i skogarna efter en storm av Hildes kaliber. Upparbetning av vindfällen innebär en mycket stor risk för olyckor. Enligt Norra skogsägarna är risken särskilt stor om man inte har rätt utbildning och utrustning, oavsett om det rör sig om mer sammanhängande eller spridda vindfällen.

– Trots att det just nu kan kännas eländigt, finns det ingen anledning till panik.  Vi har goda chanser att med god ordning kartlägga, planera och utföra upparbetning av stormfälld skog på ett säkert sätt utan att virke hinner förstöras eller att människor skadas, säger Stefan Holmberg, och fortsätter:

– Vi uppmanar dig som skogsägare att i lugn och ro se över din fastighet för att skaffa dig en bild av skadornas omfattning. Detta för att tillsammans med din skogliga samarbetspartner planera för att på ett säkert sätt få ut virket ur skogen. Dels för att undvika personskador, dels för att minska risken för ytterligare skador genom angrepp av granbarkborre sommaren 2014.

Mer läsning

Annons