Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilda åsikter om virtuella kulturhus

/

Leif Lindholm (S): "Låter spännande". Anna-Britta Åkerlind (C): "Man har missat det viktigaste".

Annons

Åsikterna går isär kring förslaget om virtuella kulturhus.

Idén är att kommunen söker bidrag av mångmiljonärer för att satsa på hologram och 3D.

– Det låter helt klart spännande, säger Leif Lindholm (S), ordförande.

Förra veckan kunde vi berätta om konsulten Torbjörn Johanssons rapport. Han anlitades för 100 000 kronor (Världsklass 2015) för att ta fram en förstudie om virtuella kulturhus åt kultur- och fritidsförvaltningen.

På allehanda.se och i sociala medier har reaktionerna varit många kring visionerna och en klar majoritet av läsarna avråder kommunen för att gå vidare med sina planer.

Oppositionsråd Anna-Britta Åkerlind (C) är en av de som ställt sig tveksam inför planerna.

– Ja, jag är aningen tveksam. Efter att ha skummat rapporten så kan jag känna att man missat det viktigaste. Det vill säga, att tala med föreningslivet och höra vad de egentligen vill och önskar, säger Åkerlind.

I stället kom rapporten mest att handla om teknik. Konsulten föreslår bland annat att kommunen skaffar sig kapacitet för att kunna projicera hologram och arrangera virtuella liveföreställningar.

Bedömningen är kommunen kan genomföra detta om man engagerar rika filantroper, exempelvis den förre ABB-chefen Percy Barnevik, att lätta på börsen.

Det talas även om att kommunen och de virtuella kulturhusen kan få intäkter genom mikrobetalningssystem om man börjar sända sport.

Uppskattningen är att teknikinköpen landar på uppemot 7 miljoner kronor och att det krävs närmare 40 miljoner kronor för att ro projektet i land.

Men kommunen har ännu inte satt ned foten och gett planerna grönt ljus.

– Ledningsgruppen i Världsklass kommer få en slutredovisning i månadsskiftet. Först när den är gjord kan jag kommentera förstudiens resultat, konstaterar Peter Holmqvist, kommunens tillväxtchef.

Från kultur och fritid är man dock positiva till konsultens förslag. Kulturstrateg Bettan Edbergs bedömning är att kommunen bör gå vidare med planerna.

"Det är fullt möjligt att koppla ihop våra arenor med varandra och med resten av världen", konstaterar hon i sin rapport över den genomförda förstudien.

Även från S-majoriteten ställer man sig positiv idéerna som uttrycks i konsultrapporten.

– Det låter helt klart spännande. Men än är det för tidigt för att ha en politisk uppfattning än. Vi vill nog veta mer innan vi säger vare sig bu eller bä till satsningen, säger Leif Lindholm (S), ordförande, kultur- och fritidsnämnden.

Fakta: Konsultens idéer kring virtuella kulturhus

* Föreslår att kommunen investerar uppemot 7 miljoner kronor i avancerad hologramteknik. Det handlar om allt ifrån 3D-kameror till ljud- och ljusutrustning.

* Föreslår att Folkan, Thuleteatern, Nolaskolan, Sliperiet, Gideågården och Fjällräven Center kopplas ihop. Verksamheterna ska ingå i ett höghastighetsnärverk för att kunna livesända 3D-föreställningar sinsemellan.

* Föreslår att kommunen skaffar sig möjlighet att erbjuda strömmande bild motsvarande tjänsten Netflix, genomföra virtuella kryssningar och tidsresor samt ordnar onlinespel för sina medborgare.

* Föreslår att de virtuella kulturhusen finansieras med "mikrobetalningssystem" förutom traditionella biljettintäkter.

* Föreslår att de virtuella kulturhusens 3D-teknik kan användas för att konkurrera med sportkanalerna, ta betalt och sända ishockeymatcher från Fjällräven Center.

* Föreslår att stads- och samhällsutveckling 3D-visualiseras: förslag till nya byggnader, exempelvis.

* Föreslår att kommunen söker bidrag från rika filantroper. Den tidigare ABB-chefen Percy Barnevik, förläggaren Sigrid Rausing och it-entreprenören Niklas Zennström (Skypes grundare) nämns i rapporten.

Mer läsning

Annons