Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skiftjobbar för det goda

HUSUM. Flinka händer formar degklumparna till runda bullar. Vant kavlas bullarna till stora tunna kakor på det väl mjölade bakbordet.
På stora bakspadar skjuts kakorna in i den glödheta ugnen där veden knastrande brinner. Någon minut senare sprids den ljuvliga doften av nybakat bröd i lokalen.

Annons

Proceduren upprepas gång på gång. Till synes utan ansträngning skjuts de tunna degkakorna in i ugnen där de på hällens hetta förvandlas till nya välsmakande bröd.
I Husums bagarstuga bakas det i två skift åtminstone fram till jul. Förmiddagspasset börjar sex på morgonen och eftermidagsbakarna kommer vid 14-tiden.
Stugan är väldigt populär. Och månaderna före jul är det faktiskt kö för att få en baktid, berättar Ove Johansson, stugans vaktmästare. Han har jobbat 38 år i Husum och sköter bland annat tillsynen av de fastigheter som bolaget äger utanför fabriksområdet.

TIDEN RÄCKER INTE TILL
Trots att vi kör tvåskift så är det svårt att få tiden att räcka till åt alla som vill baka, särskilt i jultider. Men med lite god vilja brukar det mesta lösa sig.
Bagarstugan ägs numera av M-real (som övertagit den av Modo) och disponeras av de anställda med familjer. Bokningarna sköts via fabrikens vaktstuga.
I bagarstugan produceras dagligen stora mängder läckerheter. Nybakat tunnbröd eller en ännu varm hällakaka med extrasaltat smör, är det väl inte många som säger nej tack till?
Och hembakat blodbröd. Denna lukulliska höjdarupplevelse. Ja, förutsatt att tillbehören är vitsås med smörbrunn samt knaperstekt fläsk (helst hemfläsk, men det är ju nästan omöjligt att få tag på numera). Denna min egen högst personliga uppfattning delas måhända inte av kalori- och kolesterolrädda personer.

STUGAN SOM EN DRÖM
En dröm till bagarstuga. Här finns allt. Det är bara att ta med sig degen och sätta i gång, säger Märta Östman som den här dagen bakade tillsammans med Märta Nordin, Rakel Olsson, Maris Lindblom och Birgit Englund (fast hon hade gått hem vid ÖA:s besök).
Ur 50 liter deg har kvinnorna kavlat, gräddat och paketerat tunnbröd, mjukkakor och blodbröd för Hembygdsföreningens julbasar.
De höj- och sänkbara bakbord som Ove Johansson konstruerat är suveräna, säger Märta Östman. Med ett enkelt handgrepp kan man justera bakbordshöjden.
Det finns två bakbord och två ugnar i stugan vilket innebär att fyra personer, vanligtvis damer, kan jobba tillsammans. Omslagspapper, hushålls- och toapapper och all bakutrustning finns i stugan.
Däremot är det trist att någon knyckt de tio nya disktrasor som Nisse skaffat hit. Det tycker vi är väldigt dåligt gjort.
Nisse heter Nils-Erik Tällström och är stugans allt-i-allo. Han ser till att det finns ved och all annan utrustning i bagarstugan söndag som vardag. Veden huggs upp vid fabriken och fraktas i en specialgjord behållare till bagarstugan.
Nisse tog över sysslan efter John Lindström för fyra år sedan, och gick även i lära hos John förut.
Nisse ger en otroligt bra service till alla som nyttjar stugan. Och han gör det helt ideellt, utan någon som helst ersättning. Det är fantastiskt, tycker Märta Östman.
Jag tycker bara att det är roligt. Och så får jag ju en hel del färskt bröd, säger Nisse Tällström som ser till stugan varje dag och ibland kan vara där redan vid fyratiden på morgonen för att elda ugnarna.
Enligt uppgift är bagarstugan, som ligger strax utanför fabriksgrindarna, en av Husums allra äldsta byggnader. Den tros vara uppförd någon gång efter 1887 då Husum härjades av en stor brand. På bilder som Grundsunda Hembygdsförening har från år 1900 finns nämligen stugan med.
På 1950-talet var bagarstugan rivningshotad. Dåvarande disponenten Erik Diedrichs fick emellertid klart för sig att den var en av samhällets äldsta byggnader och gav då order om upprustning i stället för rivning för bagarstugan.
Tur var väl det. För var skulle annars så mycket gott och väldoftande kunna framställas till fromma för magars mättnad och gommars lystnad?


PEHR-AXEL SUNDBOM

Mer läsning

Annons