Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skeppsmalenvägen ska åtgärdas på nytt: "Vi är inte nöjda"

För två somrar sedan fick vägen mellan Idbyn och Killingsnäs en välbehövlig upprustning. Det mesta gick bra, utom en sträcka i Västerbursjö. – Det är väldiga tjälsättningar just där. Vi är inte nöjda, säger Kenneth Thörn, Svevia.

Annons

Den tvära kurvan i Västerbursjö har skapat bekymmer för Svevia – och trafikanterna.

På sensommaren 2014 satsades miljonbelopp för att ge väg 1062 ett efterlängtat lyft. Med facit i hand blev det rätt okej, utom i kurvan i Västerbursjö, en dryg kilometer från E4 i Idbyn.

Att något inte gick som det var tänkt konstaterades redan förra sommaren, då just den korta vägsträckan i kurvan var om möjligt ännu sämre än innan det schaktades ur året innan.

Läs även: Vårförfallet har slagit till

– Vi fick bra med pengar av Trafikverket för åtgärderna, som även innebar byten av vägtrummor. Tyvärr blev det dock inte så bra i kurvan, trots stora insatser, säger Kenneth Thörn, Svevias platschef i Örnsköldsvik.

En påkostad utgrävning av vägen hjälpte inte.  Tjälen har åter gjort sig påmind i Västerbursjö.

För ett år sedan sa Kenneth Thörn att det handlade om "vårförfallet – tjälen" och att "hela vägkroppen på den aktuella sträckan var väldigt vattensjuk".

– Vattnet kommer från berget på höger sida om vägen. Egentligen skulle vi ha behövt spränga där. Vattnet trycker på, säger han och tillägger att helst skulle även hela kurvan behöva göras om.

Samtidigt berättar Kenneth Thörn att det är för lite trafik på årsbasis efter vägen för att Trafikverket ska säga ja till en större satsning. För ett år sedan sa Kenneth Thörn också att "om jag fick bestämma skulle vi lägga ny beläggning efter hela den här vägsträckan".

– Vägen är inte bra. Speciellt inte längre ut mot Skeppsmalen, säger han.

Kurvan i Västerbursjö kopmmer att åtgärdas på nytt senare i sommar. Enligt Kenneth Thörn handlar det om dräneringsåtgärder.

– Det enda jag kan säga är att det inte blir av innan juli. Vi har väldigt mycket jobb just nu.

Sammanlagt har Svevia ansvar för 139 mil väg inom Örnsköldsviks kommun.

– E4 norr om Husum är inte vårt ansvar. Annars har vi alla Trafikverkets vägar i Önsköldsvik, säger Kenneth Thörn.

Läs mer: Grannsamverkan mot brott

Läs även: Nya krögare har tagit över Fiskevistet i Skeppsmalen: "Går det här bra vill vi gärna fortsätta i tio år till"

Mer läsning

Annons