Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärgården utvecklas

Skärgårdsprojektet i Örnsköldsvik fortsätter under hösten, bland annat på Södra Ulvön, Grisslan och Lilla Bergön.

Annons

Etapp två i skärgårdsprojektet fortsätter under hösten innan projektets sista år tar vid. Innan dess ska en del mindre öar och vikar rustas upp för båt- och friluftsmänniskor. Södra Ulvön står på tur där en utveckling av Rensviken och Fäboviken är att vänta. Raststugor och toaletter är planen.

– Vi behöver tillstånd av markägaren för att göra i ordning anläggningarna. Nu när vi gör allt nytt så skriver vi nya avtal på de anläggningar som byggs och utvecklas, säger Patrik Karlin, fritidskonsulent på Örnsköldsviks kommun.

Större planer finns på Mellanbalesviken i närheten av Höga kustenleden. Här vill Örnsköldsviks kommun bygga en anläggning liknande den på Vågön och Högholmen, med bland annat bastu, raststuga, brygga.

– Det skapar ett mervärde för reservatet. Vi får fler som vandrar via Högakustenleden och de som kanske stannar ett tag i reservatet.

Innan kommunen kan påbörja sina byggnadsplaner behövs klartecken från länsstyrelsen, som i sin tur behöver ett tillstånd av Naturvårdsverket. En dispens krävs nämligen för att bygga i ett naturreservat.

– Vi kan inte göra så mycket annat än att hålla tummarna. Sen, om vi får ett positivt besked blir det byggstart redan i höst innan det blir för kallt. Får vi bara upp en byggnad, och kan sätta in en kamin kan vi göra allt "innearbete" under vintern.

Vid Köpmanholmens båthamn byggs just nu en raststuga för övernattning i Sanningssundet.

Den största satsningen under året har gjorts i hamnen på Trysunda, men även Björnviken på den södra sidan har utrustats med en stuga för grillning. För nästa år väntas den största satsningen göras, i Örnsköldsviks inre hamn. Saltmagasinen ska rivas, och där ska till en början ett nytt hus byggas, vilket ÖA berättat om tidigare.

– I det här projektet finns det pengar för ett hus, men vår ambition är att bygga fler hus framöver. Det nya huset ska vara av samma karaktär som de nuvarande saltmagasinen, säger Cecilia Lideskog, projektledare för en Skärgård i världsklass.

***

På gång i höst

Fäboviken och Rensviken, södra Ulvön:

• Rastplats, stenkista, toalett, inloppet rensas i Rensviken. Bergöglor ordnas.

Mellanbalesviken (Väntar på beslut, om ja - byggstart i höst)

• Naturhamn, två stenkistor, raststuga och bastu med mera

Lilla Bergön

• Stenkista, bergöglor.

Trollön (Väntar på beslut, om ja - byggstart i höst)

• Rastplats, grillring, bänkar, bord, toalett och vedförråd

Sörbalesviken (fastlandet) - planerad

• Rastplats, fyra tältplatser, mulltoa.

Grisslan

• Rensa upp i kanalen, planerat under hösten.

Sannningssundet, (fastlandet):

• Rast- och övernattningsstuga

Mer läsning

Annons