Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skandal är ordet att beskriva med"

Brotten mot den minderåriga flickan anmäldes i början på mars 2012.
I veckan avklarades tingsförhandlingen.
Men fortfarande väntar tre unga människor på domen.

Annons

– Jag tycker att skandal är ett rimligt ord att ta till för att beskriva det som har varit, säger målsägandebiträdet Thomas Hörnfeldt.

Förhandlingen som avslutades före lunch i går rörde inte vilken struntsak som helst.

Kammaråklagare Lisa Eriksson yrkar på att två män – nu 21 och 22 år gamla – ska fällas för att ha våldtagit en minderårig flicka i en lägenhet i Örnsköldsvik den 3 mars 2012. En av männen ska dessutom ha gjort sig skyldig till ringa barnpornografibrott och för utnyttjande av barn för sexuell posering.

I tisdags stängdes dörrarna till förhandlingssalen i Örnsköldsvik sedan åklagare Lisa Eriksson hade framför sina yrkanden, och försvaren fått säga sitt om de tilltalades inställningar.

Minuterna innan förhandlingen skulle återupptas i går – med ett vittnesmål, personalia och fyra slutanföranden – svarade Lisa Eriksson på frågor om den utdragna tiden för ärendet.

– Om någon tycker att det tagit på tok för lång tid så har jag ingen annan åsikt.

Men varför har det tagit sån tid?

– Inte vet jag. Ärligt, jag vet inte. Det är åklagare Jens Göransson som haft hand om utredningen. Jag kan inte förklara varför det ser ut så här.

Vad har det för betydelse att målsägande och de tilltalade är unga?

– Det är aldrig lyckat när det drar ut för länge, vad det än handlar om för åldrar på de inblandade. Jag har för mig att det är tremånadersgräns på förundersökningen om det rör sig om personer under 18 år, men de här männen var ju äldre när brotten ska ha begåtts.

Det Lisa Eriksson möjligen glömde i hastigheten var att målsägande var minderårig den 3 mars 2012.

– Jag ska inte säga att det är en fara för rättssäkerheten att det dragit ut på tiden, men minnena av det som hänt blir ju inte bättre med tiden.

Hur har förhandlingen förts hittills?

– Det har varit ungefär som jag förväntat mig. Det finns en del olika åsikter om vad som har hänt.

Vad kommer du att kräva i ditt slutanförande?

– Jag ser bara att det kan bli sluten ungdomsvård. Sedan är det rätten som bestämmer tiden.

De båda försvararna, Christian Shumkov och Henrik Bodén, är i likhet med Thomas Hörnfeldt kritiska med den långa handläggningstiden.

– Vad är det muntliga värt efter två år? Det här har varit jobbigt för min klient som förnekar brott, men i sociala medier är han ju dömt, säger Shumkov.

Bodén:

– Det har tagit påfallande lång tid. En nackdel för alla parter. Min klient förnekar brott, men han har blivit uthängd med rykten i sociala medier. Det har varit en svår tid för honom.

Dom i målet kommer onsdag den 19 februari.

ÖA har sökt åklagare Jens Göransson.

Mer läsning

Annons