Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skadorna kunde blivit ännu större”

GRISSLAN. När larmet gick hos SOS strax efter klockan sju i
lördags morse betydde det starten för ett stort räddningspådrag.
Sammanlagt deltog över ett 40-tal personer på ett eller annat sätt
i operationen. Plus de 25 öbor
som redan fanns på Grisslan. Allt
från fastanställda brandmän till
Trysundas lokala brandvärn.

Annons

Eftersom det fanns skadade prioriterade vi att skicka ut ambulanspersonal till ön först, säger räddningsledaren Samuel Pettersson.
Med räddningstjänsten egen båt kördes personalen ut från Skommarhamn.

BÅTGEN ÄR SÅLD
Att det börjar brinna på en ö är det värsta räddningstjänsten kan tänka sig. Och det värsta som öborna kan råka ut för.
Då krävs det att organisationen fungerar. Allt hade förmodligen varit mycket enklare om räddningstjänsten själva haft en rejäl båt. Men den båt som Räddningsverket hade stationerad i Karlstad och som sedan hamnade i Örnsköldsvik såldes i höstas.
Med den kunde vi ha lastat direkt inne i stan, säger Samuel Pettersson.
Nu tog man kontakt med kustbevakningen som befann sig i Husum och bestämde ett sammanträffande på Hörnskatan innan kustbevakarna och en lotsbåt med räddningspersonal åkte ut till Grisslan.

STORT UPPBÅD
Förutom sex heltidsbrandmän kallades lika många deltidare in och dessutom fem man från Bjästas deltidsbrandkår. Vidare en styrka från Trysunda där man har utrustning för eldbekämpning plus två från båtvärnet och en privatperson. Lotsen hjälpte också till med att köra ut utrustning från samlingspunkten vid P-G Hägglunds brygga på Hörnskatan. Till och med m/f Ulvön fick rycka ut eftersom fartyget är utrustat med brandspruta.
Men trots allt uppbåd gick det inte att rädda byggnaderna på Grisselön. När räddningstjänsten nådde ön hade elden fått ett massivt grepp om sammanlagt fem byggnader.
Vi fick inrikta oss på att begränsa eldens spridning. Och med tanke på att den kraftiga vinden försvårade släckningsarbetet kunde skadorna ha blivit ännu större om det velat sig illa.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons