Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadestånd för kränkning

En elev kränktes av en lärare inför andra elever.
Nu har Barn- och elevombudsmannen begärt skadestånd för elevens räkning.
Hur Örnsköldsviks kommun ställer sig till skadeståndet är ännu oklart.

Annons

Händelsen skedde under 2011 på en grundskola i Örnsköldsviks kommun. Informationen är knapphändig men eleven ska, enligt Skolinspektionen, ha utsatts för kränkande behandling av en lärare. Kränkningen, som eleven fick utstå, skedde inför flera elever på berörd skola.

Den 8 oktober i år fann Skolinspektionen att Örnsköldsviks kommun inte följt bestämmelserna när det gäller skollagens förbud för skolans personal att utsätta elever för kränkande behandling.

När det beslutet var fattat av inspektionen utredde Barn- och elevombudsmannen förutsättningarna för skadestånd. Ett skadeståndsanspråk om 15 000 kronor för berörd elevs räkning har nu lämnats till kommunen. Senast 15 november 2013 ska kommunen ange sin inställning gällande detta krav.

– Vi har inte hunnit ta ställning till skadeståndet, säger Anders Fager, verksamhetschef för grundskolan.

Anders Fager har inte tidigare varit inkopplat på just detta ärende och kan därför inte svara på hur eleven mår i dag. Inte heller om det ledde till några konsekvenser för läraren. Däremot är Anders Fager mycket tydlig med att detta är frågor som står högt upp på agendan.

– Det här är saker och frågor som vi diskuterar hela tiden. Det får och ska självklart inte förekomma. Det är ett av våra viktigaste mål.

Mer läsning

Annons