Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska hjälpa ungdomar ut i yrkeslivet

/
  • Kommunikatörerna Maria Otto och Olof Dahlberg har precis börjat bli varm i kläderna på nya jobbet. Deras uppgift är att sänka ungdomsarbetslösheten.

Arbetslösheten bland ungdomar är hög i landet. Osäker på vart livets yrkesresa kan ta dig? Inspirationslektioner i Arbetsmarknadskunskap har svaren.

Annons

I samarbete med kommunen och lokala företag har projektet Arbetsmarknadskunskap tagit plats i Arkens lokaler. Ett koncept med inriktning på arbetsmarknadskunskap och som är skräddarsytt för Örnsköldsviks 3500 elever och deras föräldrar/vårdnadshavare.

– Det här något som verkligen behövs. Skolorna har haft svårt att nå ut till företagen och vice versa. Vår uppgift är att vara en länk mellan arbetsgivare och framtida arbetstagare, och få elever att göra aktiva val som leder till arbete säger Maria Otto, kommunikatör på Destination jobb.

Arbetsmarknaden är under ständig utveckling och förändras hela tiden. Därför jobbar Maria Otto och kollegan Olof Dahlberg tajt med lokala företags HR-chefer och arbetsförmedlingen. Allt för att få så färska prognoser på hur jobbsituationen ser ut.

– Vi har redan varit runt på många ställen och fört samtal med bland annat Sanmina, MacGregor och ComHem, säger Olof Dahlberg och fortsätter:

– Målet är att arbetsgivarna ska kunna hitta kompetent personal. Då behövs en regelbunden dialog med arbetsgivarna för att se vilka behov som behöver fyllas.

Ett annat led i arbetet är att hjälpa skoleleverna i ett tidigt stadie. Kommunikatörerna finns med redan från årskurs åtta och fram till studenten.

– Ungdomarna ska göra ett aktivt val och vi finns till för att visa vad som finns. Och vad man faktiskt väljer bort, säger Maria Otto som hoppas att det ska rendera i färre avhopp och att färre ångrar sitt val av utbildning.

Sett över hela landet har ungdomsarbetslösheten varit hög under en längre tid. Den 20 januari inleddes arbetet och de har minst sagt fått en flygande start.

– Vi har blivit väl bemötta och de vi har hunnit träffa andas optimism. Men de har också höga förväntningar och det vill och ska vi leva upp till, säger Olof Dahlberg.

Mer läsning

Annons