Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siffrorna överraskade inte

/

Kommunalrådet Elvy Söderström blev inte överraskad över siffrorna i "Hägglunds-utredningen".
– Inte ett dugg. BAE Systems Hägglunds genererar jobb överallt i kommunen.

Annons

Utredningar om (BAE) Hägglunds betydelse för Örnsköldsvik har gjorts tidigare. Men såvitt bekant inte en så omfattande som den här.

En siffra som brukat nämnas är 2,3 – att ett jobb på Hägglunds ska multipliceras med det för att få fram antalet arbetstillfällen.

Men den utredning Stig Ömalm gjort visar på betydligt större siffror, nära 3 förra året och nära 4 över en längre period.

– Nej, det överraskar inte ett dugg. BAE Systems Hägglunds genererar jobb överallt i kommunen. Exempelvis den artikel du skriver om det här, som ger dig jobb och i en förlängning också skapar jobb, säger Elvy Söderström.

Hon är smått lyrisk över den betydelse Hägglunds har och har haft för Örnsköldsvik, för sysselsättningen här och för kommunens utveckling.

– Tänk alla företag, små som stora, som varken fötts eller levt i dag om Hägglunds inte funnits.

– För att BAE ska kunna vara längst fram i världen krävs det mycket av underleverantörerna. De måste vara väldigt skickliga och det har de nytta av i andra sammanhang.

Hur resonerar du kring att det BAE Hägglunds tillverkar faktiskt används i krig?

– Sverige måste ha ett försvar och en beredskap om det värsta skulle hända. Sverige är ett litet land och kan inte bara handla "från hyllan", som vissa tror.

– Av försvars- och säkerhetspolitiska skäl är det viktigt för Sverige och Norden att vi har kunskap, utveckling och tillverkning. Det är inte minst viktigt utifrån att vi ska kunna vara oberoende.

Mer läsning

Annons