Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sidensjö sparbank växer på egen hand

SIDENSJÖ. På fem år har Sidensjö sparbanks kundkrets vuxit med närmare en tredjedel. Därför växer också bankhuset i Hämra med 300 nya kvadratmeter. En nödvändig utbyggnad säger verkställande direktören om den bank som valt att växa på egen hand, utanför sparbankskollektiv och banksammanslagningar.

Annons

Sidensjö sparbank är en av Sveriges cirka 80 fristående mindre sparbanker. En bank som valde att fortsätta som en fristående enhet när de flesta andra sparbanker gick ihop och bildade regionbanker, regioner som sedermera uppgick i varandra, och bildade nya banker.
Först blev det Sparbanken Västernorrland, sedan Sparbanken Norrland och sen Sparbanken Sverige. I början uppvaktades vi av Sparbanken Norrland, men våra huvudmän sa nej till att gå upp i en större bank. Vi klarade oss så bra med att stå på egna ben att det inte fanns någon anledning att begå ett sånt självmord, säger Sidensjö sparbanks vd, Jan Hållberg, som företrätt banken sedan 1975.
Att banken vuxit till en kundkrets av dryga 6000 personer och företag att jämföra med Sidensjös och Skorpeds sammanlagda befolkning på cirka 2000 personer förklarar Jan Hållberg med bankens tidigare teknikutveckling och sparbanksformens möjlighet att trots litenheten konkurrera med de aktieägda storbankerna.
Vi var tidigt ute tekniskt sett i it-utvecklingen, sedan är det många som tycker om småskaligheten. Möjligheten att prata med samma person, samma rådgivare, eftersom vi har mycket låg personalomsättning. Sedan har vi heller inte krav på att ge tillbaka en del av vinsten till ägarna på samma sätt som de bolagsdrivna bankerna.

500 NYA I FJOL
Under fjolåret ökade tillströmningen av nya kunder till Sidensjö sparbank med 500, varav dryga 60 under december månad.
Det är framför allt privatpersoner. Många ungdomar, säger Jan Hållberg.
Även om banken i Hämra expanderat kraftigt på senare år och redan vuxit ur den tillbyggnad som gjordes av bankhuset för 4-5 år sedan, hanterar bankens kunder större delen av sina ärenden över internet eller telefon.

INTE STRUNTSAKER
Storbankerna vill helst inte ha in kunderna på sina kontor, för vår del är det inte så. Men att vi finns i Sidensjö gör att våra kunder inte åker hit för struntsaker som de kan uträtta över internet eller telefon. Däremot kommer de gärna hit för rådgivning, säger Jan Hållberg.
Av bankens elva anställda arbetar de flesta med ekonomisk rådgivning. Fem personer som arbetar i Sidensjö, bor på orten, de andra är inpendlare.
Vi bygger trevliga lokaler för vår personal och våra kunder. Personalutrymmena är viktiga, inte minst för kunna fortsätta locka hit duktiga an

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons