Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Servicehuset fördyras

/

Det nya servicehuset i Inre hamnen blir dyrare än beräknat. Omstuvning av skärgårdsprojektets budget ska frigöra pengar.

Annons

Etapp två av EU-projektet "En skärgård i världsklass" går snart in i sitt sista år. Ett intensivt år då alla delprojekt ska avslutas. Totalt satsas 64 miljoner kronor på infrastruktur, tillgänglighet och marknadsföring.

Som allehanda.se skrev förra veckan ska saltmagasinen i Inre hamnen snart rivas för att ge plats åt en servicebyggnad med vandrarhem på övervåningen. Huset blir omkring nio meter högt och får en yta på 270 kvadratmeter.

Byggnaden kommer dock att bli dyrare än planerat, bland annat på grund av komplicerad utredning av markförhållandena på platsen. Hur mycket dyrare huset blir vill dock inte Cecilia Lideskog, projektledare för En skärgård i världsklass, avslöja.

– Det är inget jag kommenterar i media, eftersom det ska ske en upphandling, säger hon.

Tidigare har det sagts att servicehuset skulle kosta drygt nio miljoner kronor.

Lideskog har nu ansökt till länsstyrelsen om att få stuva om i projektets budget och därigenom frigöra pengar till servicehuset. Bland annat skippar man sprängning av inloppet till Skeppsmalen vilket ska ge en miljon kronor. En flytbrygga som var planerad för Skeppsmalen blir inte heller av, efter samråd med hamnföreningen, så där frigörs ytterligare en kvarts miljon kronor.

1 175 000 kronor tas från de campingstugor, sju stycken, som planerades i Inre hamnen. Enligt Lideskog utgår stugorna av säkerhetsskäl; de skulle hamna för nära den tunga trafiken på Modovägen.

Sålunda frigörs drygt 2,4 miljoner kronor för servicehuset.

En orelaterad budgetändring gäller en sjösättningsramp i Köpmanholmen som skärgårdsprojektet hade tänkt bygga. Köpmanholmens båtklubb är dock villig att upplåta sin ramp för allmänheten, mot avgift, varvid 100 000 kronor frigörs. Dessa pengar vill Lideskog använda till renovering av en stenkista i Sanningssundet intill båtklubben och därigenom säkra farleden upp mot Herrgårdsudden.

Mer läsning

Annons