Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på unga som mår dåligt

/

Örnsköldsviks kommun gör en satsning mot unga och barn med psykisk ohälsa.

Psykbryt ska förenkla till att snabbt hitta rätt hjälp.

Annons

Psykisk ohälsa bland barn och unga i Sverige ökar, men hittills har det saknats ett ställe på webben med samlad information om vart man kan vända sig för att få hjälp. Sedan i tisdags finns på kommunens hemsida en avdelning kallad psykbryt, där finns den mesta information man kan behöva kring psykisk ohälsa. Syftet är att barn, unga och deras anhöriga snabbt ska hitta rätt kontakt när själen mår dåligt.

I en gemensam satsning har länets kommuner och landstinget samlat all information som samhället kan erbjuda. All hjälp från skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård samt frivilligorganisationer samsas nu på ett och samma ställe på kommunernas och landstingets hemsidor under beteckningen psykbryt.

– Något liknande har inte funnits tidigare för barn med psykisk ohälsa. Kan man på något sätt bryta en negativ spiral och hitta lösningar på olika problem så är mycket vunnet. Många unga mår bra, men tyvärr så ser inte vardagen lika ut för alla, säger Carin Eriksson, samordnare för satsningen i Örnsköldsvik

Satsningen är en del i Överenskommelse psykisk ohälsa 2013, mellan staten och Sveriges kommuner och landsting.

– Ett av grundkraven i den är att kommuner och landsting har webbaserad information om vart barn och unga 0 -25 år med psykisk ohälsa och deras familjer kan vända sig för att få vård, stöd och hjälp, säger Jessica Eriksson, avdelningschef på Socialt stöd inom Välfärdsförvaltningen.

– Det kan vara många olika saker som gör att man mår dåligt.

Det kan handla om relationsproblem i familjen, missbruk, andra sociala och ekonomiska svårigheter, depression, ilska och utbrott eller problem i skolan.

– Fokus ligger på ett förebyggande perspektiv, att bryta psykisk ohälsa och skapa en bättre livssituation för varje enskild individ så snart som möjligt. Ingen ska behöva må dåligt utan att få hjälp, oavsett vilka frågor det handlar om, menar Carin Eriksson.

Men den webbaserade informationen riktar sig inte enbart till unga människor som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa och deras familjer. Informationen ger också kunskap som kan vara bra att känna till för den som på något sätt har barn och unga i sin närhet.

– Det kan vara skolpersonal, grannar, kompisar eller någon som bara vill veta mer om olika problem som unga kan ställas inför i dagens samhälle, säger Carin Eriksson.

Namnet /psykbryt kom man fram till genom att man ville ha ett lätt namn att komma ihåg, som på ett tydligt sätt speglade ämnet och blev tydligt i webbform.

– Psykbryt, i betydelsen att bryta den psykiska ohälsan, föreslogs av en grupp ungdomar, och så fick det bli, säger Carin Eriksson.

Tanken är nu att man ska hålla informationen levande och uppdaterad, men också att anpassa problemområdena efter framtida behov.

Mer läsning

Annons