Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på 335:an och hyresrätter

/

Politikerna är eniga om extrapengar till väg 335.
Därtill vill S gå vidare med försäljning av stadshusen.

Annons

– Vi kommer avsätta 4 miljoner kronor för ökat skydd av vattentäkten i Gärdal. Kommunen och Miva kommer dela på den kostnaden, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd.

I går samlades kommunstyrelsens arbetsutskott. Genom att kommunen går in med extramiljonerna kommer Trafikverket bidra med ytterligare 14 miljoner kronor, till ombyggnationen av väg 335. Totalt handlar det alltså om 68 miljoner för projektet.

– Politiskt var vi eniga kring detta och hoppas nu att allt går vägen när det hela kommit så här pass långt, säger Nordlund.

Arbetsutskottet avhandlade även frågan om att sälja det gamla kommunhuset (Nygatan 18 och 20) samt Egypten 3 (Fabriksgatan 10). Planen är att förvaltningarna ska få plats i fastigheten Kronan och det modernare kommunhuset, Nygatan 16.

Frågan återremitterades senast i fullmäktige av oppositionen. Men detta gav föga resultat ska det nu visa sig.

Förslaget är fortfarande att kommunen ska sälja och villkora att de centrala fastigheterna byggs om till hyresrätter. Kommunalråd Elvy Söderström (S) har i ÖA talat om att hon ser detta som en satsning på kommunens äldre och att det finns en efterfrågan om attraktiva boenden.

– Efter att ha genomfört kompletteringar, står vi fast vid vår ståndpunkt. Vi ser gärna att vi kan gå vidare med en försäljning i syfte att tillskapa attraktiva boenden i centrala Örnsköldsvik, säger Nordlund.

Oppositionen är dock fortsatt mot denna idé och förordar en försäljning av kallställda Kronan (universitetets gamla lokaler) istället.

Från Alliansen finns bland annat farhågor om att reavinster från försäljning ska ätas upp av flyttkostnaderna som beräknas uppgå till över 21 miljoner kronor.

Förutom att minska kommunens driftskostnader är just reavinster en väsentlig pusselbit i sammanhanget. Kommunens utredare Ulf Agemar, vid tillväxtavdelningen, uttrycker sig i det närmaste poetiskt i sin skrivelse kring en eventuell försäljning av Kronan: "Kommunkoncernen är i behov av att "lätta på" balansräkningen för att få möjlighet till nödvändiga investeringar inom den totala kommunkoncernen."

Mer läsning

Annons