Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanmina-SCI varslarhundratals anställda

ÖRNSKÖLDSVIK. Elektronikföretaget Sanmina-SCI varslar 730 anställda runt om i Sverige.
Fabriken i Örnsköldsvik klarar sig dock utan fler varsel.

Annons

Den amerikanska kontraktstillverkaren Sanmina-SCI varslar totalt 730 anställda vid anläggningarna i Motala och Bengtsfors.
I Motala får samtliga 620 gå, något som kom som en chock för de anställda. Anledningen är en nedgång på telekommarknaden, enligt företaget.
I Bengtsfors varslas 110 av 150 anställda om uppsägning, eftersom efterfrågan från fordonsindustrin har sjunkit på senare tid.
Vi har under en längre tid varit överbemannade och beställningarna har minskat, vilket gör att vi idag inte har något annat val än att minska vår produktionskapacitet, säger LeRoy Mackedanz, som är vice verkställande direktör för den nordiska verksamheten.
Gålnäs berörs inte
Örnsköldsvik har däremot klarat sig helskinnade ur varselvågen den här gången.
I Örnsköldsvik berörs vi inte över huvud taget av den här omstruktureringen, säger Jörgen Rask, vd för anläggningen på Gålnäs industriområde.
Men Sanmina-SCI i Örnsköldsvik har haft sin släng av sleven tidigare i år.
I slutet av januari varslades 20 anställda av drygt 200.
Omstruktureringar och rationaliseringsbehov är sådant som måste ske i företag under svåra perioder, säger Rask.
Det finns inget annat än att försöka anpassa sig.

STORA SATSNINGAR
Sanmina-SCI har totalt ungefär 1 700 anställda på sina olika enheter i Sverige. Förutom anläggningarna i Örnsköldsvik, Motala och Bengtsfors, finns även Eskilstuna och Forserum.
De senaste åren har elektronikföretaget Sanmina hållit en offensiv linje i sin verksamhetsutveckling. i Sverige köpte och inkorporerade Sanmina flera stora företag, som Essex och Segerström och Svensson.

AMERIKANS
I fjol sommar gick man dessutom ihop med det amerikanska SCI Systems och blev Sanmina-SCI.
Då var företagets aktier uppe i närmare 60 dollar på Nasdaqbörsen.
Men idag, när telekommarknaden, som är företagets största kund, har tappat luften, är aktien nere i mindre än 7 dollar.
När det gäller senaste tidens utveckling för Sanmina-SCI i Örnsköldsvik, hoppas Jörgen Rask på en orderuppgång från de befintliga kunderna.

DJUP SVACKA
Senaste åren har företagets utveckling i stort följt ungefär samma utvecklingskurva som företagets största kunder, Nokia och Eriksson.
Vi är nere i en ordentlig svacka och vi ser ingen ljusning ännu. Nu går våra strategier mest ut på att hålla oss flytande tills nedgången är över, säger verkställande direktör Rask.
Men planerna på att kunna utveckla verksamheten i Örnsköldsvik till ett medicintekniskt centra, finns fortfarande med i leken.
Vi jobbar på med det. Närmast förestående är ett kontrakt med ett engelskt företag, säger Jörgen Rask.
Byter vi till den inriktningen, så har vi den kompetens som behövs bland den befintliga personalstyrkan, säger han. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons