Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanmina säger upp 20 i Själevad

SJÄLEVAD. 20 anställda varslas på elektronikföretaget Sanmina SCI i Själevad. Men man hoppas klara sig utan ytterligare nedskärningar framöver, eftersom fabriken planeras bli ett medicintekniskt center.
– Nu är vi tvungna att genomföra ett åtgärdsprogram för att kunna förbättra lönsamheten och på lång sikt trygga sysselsättningen, säger Jörgen Rask, företagets vd.

Annons

För andra gången på mindre än ett år varslar Sanmina SCI ett 20-tal av sina drygt 200 anställda.
Tidigt i höstas varslades 24 anställda på grund av den allmänna ordernedgång som följde efter terrordåden i USA. I december köpte ett amerikanskt börsnoterat elektronikföretag upp Sanmina AB, som i stället blev Sanmina SCI.
I veckan varslades ännu en gång 20 anställda på grund av rationaliseringar och omstrukturering i företaget för att öka lönsamheten.

SVENSKT MANAGEMENTA
På frågan om de nya varslen är ett resultat av skärpta lönsamhetskrav från den amerikanska koncernen svarar Jörgen Rask nekande:
Det här har ingenting med SCI att göra, det är ett lokalt beslut, från vår sida. Visst finns det tekniska krav och lönsamhetskrav som måste uppnås, men sådant löses lokalt, det är svenskt management som gäller.
Det här är bara en av flera åtgärder som genomförs för att nå våra effektivitetsmål. I bland måste man minska för att kunna öka på lång sikt, säger Jörgen Rask.
Några ytterligare uppsägningar i framtiden är inte planerade.
Vi hoppas verkligen att det räcker nu. Det är klart att om vi missar de uppsatta målen så blir det någon form av förändringar. Så är det ju alltid, fortsätter han.

FÖRHANDLINGAR PÅGÅR
Den här gången blir det både tjänstemän och kollektivanställda som får gå. Förhandlingarna med fackliga representanter och arbetsförmedlingen har inletts, och man tillämpar till största delen turordningsprincipen när det gäller uppsägningarna.
Personalens fackliga företrädare har under gårdagen inte velat kommentera situationen.
Det här varslet kom nog inte helt oväntat bland de anställda, men man hade nog hoppats att siffran skulle vara lägre än 20, säger Jörgen Rask.
Vi kommer också att vilja behålla en del anställda som har en för företaget värdefull specialkompetens.
Mitt i alla uppsägningar finns nämligen planer på att fabriken ska bli ett medicintekniskt center för Sanmina SCI i hela Europa. Men några planer att förflytta hela verksamheten utomlands, om satsningen går igenom, tror Jörgen Rask inte att man behöver befara.

SAGT UPP AVTAL
I dagsläget finns två företag som uppfyller de internationella kraven för tillverkning av medicinteknisk utrustning. Sanmina SCI i Örnsköldsvik är ett av dessa.
Nu jobbar vi med att bygga upp marknadsorganisationen runt om i Europa för en sådan satsning.
Vi har sagt upp några avtal och omförhandlar avtalen med ytterligare några. Innan semestern hoppas vi se en vändning i företagsutvecklingen, tillägger Jörgen Rask. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons