Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta gränsvärden för radon i inomhusluft

ÖRNSKÖLDSVIK. Ett flertal villaägare i Örnsköldsvik kan måsta sanera sina hus från radon.
Det är regeringen som vill minska radonhalten i inomhusluften. Målet är att byggnader inte ska få försämra folks hälsa.

Annons

Idag är riktvärdet 400 becquerel per kubikmeter luft för befintliga hus och 200 becquerel för nya hus. Regeringens förslag är att alla bostäder ska ha ett högsta värde på 200 becquerel per kubikmeter luft år 2020. Skolor och förskolor ska vara nere i det värdet år 2010
Meningen är att vi ska få en skärpning hos fastighetsägarna när det gäller att mäta och åtgärda radonhalterna. Som det är nu är det många som inte följer reglerna. En del har ganska höga värden, även i nya byggnader, säger Susanne Frigren, departementsråd.

30 000 KRONOR
För en genomsnittlig villaägare innebär saneringen en kostnad på cirka 30 000 kronor.
Att beordra människor att sanera är fullständigt vansinnigt. Man ska inte ta strupgrepp på villaägarna att göra det vare sig de har råd eller inte, säger Sigge Godin, regionansvarig på Villaägarnas riksförbund.
Regeringen har anslagit 86 miljoner kronor till bidrag och utbildning av handläggare. En siffra som Sigge Godin tycker verkar liten med tanke på Sveriges 1,6 miljoner villor. Alla som har en radonhalt på minst 400 becquerel per kubikmeter kan söka bidrag på 50% av vad saneringen kostar och max 15 000 kronor.
Det här är en ytterst angelägen miljöfråga. Det som behövs är information och rejält med statsbidrag.

PROBLEM MED LÄTTBETONG
Det största problemet i Örnsköldsvik, är enligt plan- och miljökontorets miljöinspektör Rodney Miller, lättblåbetongen som användes i byggen på 30-till 70-talet.
Om man bor i ett hus som är byggt under den tiden och huset inte är av trä bör man undersöka radonhalten, säger han.
Radonet kan också komma från berggrunden.
Bygger man ett hus nära kusten vid berg kan det vara bra att kolla berggrunden. Och sluta röka! Radon och tobaksrök är en farlig kombination, säger Rodney Miller.

VATTEN OCH VENTILATION
Dricksvattnet kan vara en annan radonbärare. Har man en egen djupborrad brunn, bör den undersökas. Ett annat förslag från regeringen är att alla byggnader där människor vistas ofta ska ha ett dokumenterat fungerande ventilationssystem.
Rodney Miller tror inte att problemen är särskilt stora i Örnsköldsvik. Just nu kollar man halten i skolorna och de verkar hittills vara bra. Också äldreomsorgen är utan problem. Rodney Miller tycker att det vore bra med en kartläggning av radonet i marken för att se om det finns några högriskområden.
Som det är nu planerar inte kommunen några större undersökningar. Det är upp till villaägarna själva.
De som är oroliga kan gärna ringa till oss på plan- och miljökontoret för råd och hjälp, säger Rodney Miller. JILL SJÖLUND

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons