Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt bokmoms ska stimulera ökat läsande

ÖRNSKÖLDSVIK. Det var trängsel i går i bokhandeln Örnen när portarna slogs upp vid lunchtid. Om det var momssänkningen eller den sena öppningen som låg bakom ville föreståndaren Maria Karlström inte sia om. Men hon var strålande glad.

Annons

Det är en härlig känsla att vara med om en dag som denna, säger Maria Karlström, det har varit hårt motstånd från politiskt håll. Frågan har debatterats nästan så länge jag minns.

ÖKAT INTRESSE
Att momsen på böcker och tidskrifter sänks från 25 till sex procent innebär att det blir samma skattesats som för dagstidningar. Anledningen till momssänkningen är att stimulera ett breddat och ökat läsande, men hur det blir med den saken återstår att se.
Jag hoppas naturligtvis att det ska ha en inverkan, för framför allt studenter kommer sänkningen att ha stor betydelse. Kurslitteratur som tidigare gick på 300 blir 60 kronor billigare. Men jag tror även att barnboksförsäljningen ökar.
Maria Karlström tycker sig märka att läsandet ökat de senaste åren, hög bokmoms till trots.
Under sämre tider köper folk mer böcker men också skolor och bibliotek har i sina kampanjer bidragit till att intresset för litteratur ökat.
På barn- och ungdomssidan är det främst Harry Potter som stått i förgrunden.

TID PÅ SIG
Jag har aldrig varit med om något liknande. I slutet av 70-talet var det Astrid Lindgren med Mio min Mio. På 80-talet kom sviten om Grottbjörnens folk som blev mycket efterfrågad men i närheten av Harry Potters popularitet kommer de aldrig.
När det gäller framtiden tror hon att fantasyn får ett uppsving, något som både Harry Potter och Härskarringen bidragit till.
I affären är böckerna inte ommärkta ännu. Om du inte är bra på huvudräkning får du vänta till du kommer till kassan för att se hur mycket billigare det blir. Bokhandlarna har tid på sig fram till 1 mars då allt ska vara ommärkt till gällande priser.

KRISTINA SANDIN

Mer läsning

Annons