Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällsföreningen tar kamp för Mogårn med en kalkyl som sparar miljontals kronor

Mo Samhällsförening slåss med näbbar och klor för att vård- och omsorgsboendet Mogårn ska vara kvar i Moliden.
– Vår kalkyl visar att det kostar 28,6 miljoner kronor att renovera det som kommunen tror ska kosta 73 miljoner kronor, säger Sören Byström.

Annons

Stig Lindblad, Rune Hellström och Sören Byström i Mo Samhällsförening.

Mo Samhällsförening kallade till presskonferens under onsdagen. Där presenterades en kalkyl, som långt ifrån överensstämmer med de siffror som kommunen, med hjälp av en konsultfirma, har plockat fram.

– När det gäller kommunens kalkyl kan man börja med att plocka bort 30 procent. Jag har varit i byggbranschen sedan 1974 och vet att när stomme och platta är okej, då gör man så, säger Molidenbon Sören Byström.

Kalkylen från Mo Samhällsförening bygger på priser, som har tagits in från olika firmor i kommunen – och Sören Byström påpekar att det spontant känns konstigt att det kan skilja så väldigt mycket på de två uträkningarna.

Läs mer: Utredning om nedläggningarna av äldreboenden totalsågas: "Opinionsundersökning byggd på felaktiga grunder"

– Spontant är jag förvånad. Framför allt att inte kommunen har börjat med att räkna bort 30 procent i sina beräkningar. Det känns som att kommunen vill lägga ner Mogårn till vilket pris som helst, säger han.

I nästa andetag säger Sören Byström att han anser att det underlag som kommunen har presenterat känns undermåligt och att det samtidigt vilseleder.

– Vi har tagit fram ett underlag på 23 sidor. Kommunen presenterar två sidor, som mest skapar frågor. Det är inget beslutsunderlag, säger han.

Eldsjälen Rune Hellström tycker också att kommunen agerar konstigt.

– Byggnaden finns ju redan. Dessutom är utemiljön oslagbar.

Stig Lindblad anser att det också handlar om drygt 50 arbetstillfällen på orten.

– Till och med min hund kan begripa att det påverkar. Jag tycker det här är en skandal, precis lika dåligt som att ingen av dem som vi hade bjudit in från kommunen kunde komma hit, säger han.

– Men plus till alliansens Anna-Britt Åkerlind (C), säger trion samstämmigt.

Sammantaget är det ett gediget material som Mo Samhällsförening har tagit fram. Själva kallar dem det också för en vision, där det även kan inrymmas en hel del annat med fokus på vård för dementa.

– Vi vet att det kommer att behövas 90 platser till i kommunen år 2033. Här i Moliden kan det finnas minst 30 av dessa, säger Stig Lindblad.

– Normalt brukar kommunen räkna lågt när man ska bygga, men det blir ju oftast dyrare i slutänden. I det här fallet har man räknat för dyrt på en gång, säger Sören Byström och tillägger att i samhällsföreningens kalkyl, har man redan plockat in 1,5 miljoner kronor i oförutsedda utgifter.

Beslut är planerat att fattas i mitten av nästa månad.

Läs även: Köper inte kommunens kalkyl för Mogårn: "Har kommit fram till helt andra siffror"

Läs även: Konsultens utredning: Skulle kosta nära 100 miljoner kronor att renovera Mogårn och Sidensjögården

Mer läsning

Annons