Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samemarknad lockade hundratals

/

På lördagen hölls den årliga samiska marknaden, Orrestaare, i Örnsköldsvik.
– Sedan flytten till museet har det blivit ett rejält uppsving för oss, säger Birgitta Ricklund från Örnsköldsviks sameförening.

Annons

Runt Örnsköldsviks museum- och konsthall var det mycket liv och rörelse i dag. Marknaden Orrestaare, som Örnsköldsvik heter på samiska, lockar hundratals besökare varje år. Sedan tre år tillbaka har marknaden hållit hus i och utanför museets lokaler och det är något arrangörerna välkomnar storligen.

– Nu är det en riktad verksamhet på ett annat sätt än när vi var på torget, säger Doris Risfjell från Wilhelmina.

Hon är visserligen inte en av arrangörerna, men en av de hängivna konsthantverkare som varje år reser till Örnsköldsvik från Wilhelmina där hon och hennes man Sven-Åke Risfjell driver företaget Risfjells sameslöjd.

Det är Orrestaare saemien sibrie, Örnsköldsviks sameförening med ett hundratal medlemmar, som arrangerar marknaden varje år.

Förutom att njuta av konsthantverk på olika sätt, gick det bland annat att provsmaka och handla björnkorv och fjällröding.

I en kåta utanför museet sitter Birgitta Ricklund och Barbro Edman och serverar renbuljong och bröd, lieme och gaahkoe, och kaffe med kaffeost, till sugna och frusna besökare.

– Vi är väldigt nöjda med uppslutningen. För några år sedan hade vi 700 besökare, säger Birgitta Ricklund.

Mer läsning

Annons