Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salteribeslut för luddigt

Länsstyrelsen upphäver kommunens beslut gällande utsläpp från salteriet i Skagshamn. Det var för luddigt formulerat.

Annons

Turerna kring utsläpp av processavloppsvatten från Hannells surströmmingssalteri i Skagshamn fortsätter. I våras överklagade Skagshamns södra vägförening och Ällöns samfällighetsförening ett beslut av samhällsnämnden där salteriet tillåts släppa ut vatten från diskmaskin och rengöring av lokalerna i havet.

En cirka tio meter lång ledning skulle läggas ut från salteriet ner till sex sju meters djup för att avloppet skulle kunna blandas med havsvattnet.

Föreningarna har bland annat anfört att kommunen inte tagit egna prover och haft en för långsam handläggning, att ett avloppsrör gör varken till eller från och att ekosystemet störts av utsläpp av näringsämnen under lång tid – dock inte bara från salteriet utan även bostäderna runt viken.

Länsstyrelsen ger nu föreningarna rätt – i princip, dock inte i sak – och upphäver nämndens beslut. Man anser nämligen att vissa formuleringar är för oprecisa.

Bland annat framgår det inte att Hannells faktiskt är skyldigt att lägga ut ett avloppsrör, utan det formuleras som "bör läggas ut".

Bolaget har heller inte fått en tidpunkt för när åtgärderna ska vara klara.

Vad länsstyrelsens upphävande innebär för fortsättningen av ärendet återstår att se.

– Tills vidare får vi avvakta, jag har inte hunnit sätta mig in i beslutet än och ska prata med våra handläggare först, säger Roger Burland, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Hannells platschef i Skagshamn Johan Berlin har inte fått länsstyrelsens beslut än och får fortsätta arbeta i ovisshet.

– Vi vill ju veta vad som gäller så vi kan bygga avloppsledningen. Får vi bara ett beslut kan vi sätta i gång så fort isen släpper till våren, säger han.

Mer läsning

Annons