Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetskontroll kräver poliser vid varje avgång

ÖRNSKÖLDSVIK. Poliskåren i Örnsköldsvik har länge varit underbemannad. Och inte blev personalsituationen bättre av att flygplatsens säkerhetskontroller utökats.
– Det betyder att vi måste
vara på plats vid alla avgångar istället för att ägna oss åt annat polisarbete. Men det här är en uppgift som vi är ålagda att sköta och därför måste acceptera, säger Karl-Erik Olofsson, polis i Husum.

Annons

Efter terrordåden i USA i höstas skärptes säkerhetskontrollerna vid flygplatser runt om i världen. Så även i Sverige. Och gäller även inrikesflyget. Det betyder mer arbete för polisen.

UNDERBEMANNADE
För den redan underbemannade styrkan i Örnsköldsviks polisområde innebär det att ännu färre poliser kan ägna sig åt traditionellt polisarbete. På flygplatsen i Gideå finns polis på plats vid varje avgång. Från den första flighten vid sex-tiden på morgonen till det sista kvällsflyget. Sammanlagt fem avgångar under vardagarna, två på lördagar och tre under söndagar. Totalt handlar det om 30 polisbesök per vecka.
Förr gjordes stickprovskontroller vid 25 procent av avgångarna. Nu har antalet utökats till 100 procent. Och eftersom vi inte klarar kontrollerna under ett skift har vi varit tvugna att göra om arbetschemat, säger Karl-Erik Olofsson.
För 95 procent av säkerhetskontrollerna sköts av Olofsson och hans tre kollegor som tjänstgör i Husum.

MÅNGA TIMMARS JOBB
Varje kontroll tar 50 minuter. Plus körtiden till och från flygfältet. Tillsammans blir det åtskilliga timmar som vi ägnar åt den här uppgiften.
Själva kontrollen sköts av flygplatsens egen personal. Men rent juridiskt kan denna inte göra några beslag av knivar, saxar eller andra egg-föremål som en resenär kan ha på sig eller i handbagaget. Därför måste det finnas en polis på plats.
Från början var det många som bröt mot reglerna. Nu händer det mer sällan. Och när det inträffar är det ofta en person som inte är så van att resa med flyg.

MÅSTE BYGGA UT
Däremot finns ingen kontroll av de väskor som resenären checkat in vid biljettkontrollen. Men redan nästa år införs röntgen av resväskorna eftersom EU vill att samma regler ska gälla för inrikes- som utrikesflyget.
Eftersom vi inte rymmer denna kontroll i stationsbyggnaden tvingas vi bygga ut. Utbyggnaden ska vara färdig i oktober, säger flygplatschefen B-O Lindgren. Redan tidigare bestämde den internationella luftfartsmyndigheten att bagageröntgen skulle införas kommande år vid allt internationellt flyg. Men efter det som hände i New York lade sig också EU i säkerhetsdiskussionen. Visserligen finns än så länge inte något formellt beslut men ansvariga är eniga om själva dokumentet. Ett beslut som gör bagageröntgen obligatorisk även i inrikeshallarna väntas komma i januari eller februari.
Detta kan i praktiken betyda en ytterligare belastning för polisen. Att två poliser måste finnas på flygplatsen 30 gånger i veckan.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons