Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lät det när Modo förlorade

/
  • Alvar Linder och Peter Tjernberg hade en trevlig kväll i Fjällräven Center. De vägleddes bra av syntolken Tomas Melander.
  • Tomas Melander hade en svettig uppgift när han pratade sig genom matchen. På uppdrag av kommunen och Synskadades Riksförbund.
  • Det är aldrig för sent att göra debut i högsta serien. Fråga 89-åriga Anna Larsson.

Det såg inget vidare ut när Modo förlorade mot Färjestad.

Men det lät bra.

Tack vare syntolken Tomas Melander.

Annons

Den som funderar på om det verkligen kan vara vettigt att lyssna sig genom en hockeymatch – på plats i arenan, kan fråga 89-åriga Anna Larsson från Bredbyn.

Vid middagstid i lördags hade hon aldrig varit på en hockeymatch, men när syntolken Tomas Melander hade kommit från Sundsvall till Örnsköldsvik uppstod ett gyllene läge för Anna som är blind sedan åtta års ålder.

– Det var en tumör som klämde mot synnerven så att jag förlorade synen, förklarade Anna.

Det var ett gäng på 15 synskakade som hade anmält sig till matchen mellan Modo och Färjestad, men till samlingen i Fjällräven Center kunde inte alla komma, av olika anledningar.

Läs även: "Modo åkte på en rejäl snyting"

Modo Hockeys Nicke Andersson bjöd sällskapet både på fika och ett bra försnack inför matchen. Han berättade om arenans tillkomst, hur Modos ekonomi förändrats de senaste åren och att föreningen satsar på såväl egna talanger som på damlaget.

– Kurvan för antalet damspelare har gått så här, sa Nicke Andersson och visade med händerna.

För en grupp blinda...

Men det var givetvis någon bland åhörarna som inte hängde med i gestikulerandet och i stället bad Nicke förklara med ord vad som hänt på damsidan.

– Här är det inte bara hockeyn som är viktig. Vi har Norrlands största lunchrestaurang, och förra matchen såldes enormt många middagar. Att pepparsåsen smakar bra är lika viktigt som att Modo vinner.

Syntolken Tomas Melander ägnade också några minuter åt förutsättningarna för syntolkningen. Han berättade hur hörlurarna fungerade och han drog lite om läget i de båda lagen.

– Färjestad verkar ha genomgått en riktig förändring. Vem hade kunnat tro att deras lagkapten Rikard Wallin inte skulle platsa?

Hur startade syntolkningen?

– Det var någon synsvag som ville gå på teater. Jag funderade på hur fan man skulle lösa det. Efter ett halvår hade vu lösningen.

Blir synsvaga och blinda bättre på att lyssna?

– Ja, absolut. När de inte kan se så tvingas de vara med på allt som låter.

För Anna Larsson från Bredbyn är det en speciell kväll. Debut för hockey i högsta serien.

– Bättre sent än aldrig. Jag vet inte vad som väntar i kväll.

I andra pausen sa Anna att det var ganska svårt att hänga med, och att hon måste ge syntolkningen fler chanser.

Om man tänker sig ett sportradioreferat av en hockey match så är man ganska långt ifrån det sätt som Tomas Melander arbetar efter. Han skriker inte, försöker inte finna effekter. Tomas Melander talar tyst och långsamt, och han kommenterar även saker som händer utanför rinken.

– Nu kommer Modospelarna från röken, som skjutna ur en kanon, sa han när Modo kom in på isen.

När Färjestad tog ledningen sa Tomas:

– En två mot en-situation nu. Där kom första målet. Det är Bastiansen som är sist på pucken efter tolv minuter och sju sekunder. Passet kom från Holtet.

Så där malde han på – i 60 minuter.

Efter matchen konstaterade Tomas att det hade gått rätt bra. Bortsett från resultatet i matchen, förstås.

– Det var ingen engagerande historia, men jag kommer gärna tillbaka.

Mer läsning

Annons