Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så förbereder du dig för strömavbrott

/
  • AnnMarie Viklund från hemtjänsten nattpatrull, Tommy Sjöberg från Civilförsvarsförbundet och Christina Eriksson, enhetschef för nattpatrullen, demonstrerar de prylar man behöver ha hemma vid ett strömavbrott.
  • Filt, ficklampor, batteridriven radio, batteridrivet ljus och extra batterier bör man ha hemma.
  • Ficklampor som fungerar är en billig försäkring mot fallolyckor i mörkret.

Är du äldre och bor ensam? Då är ett trygghetskit ett måste, med tanke på alla strömavbrott som kommer att komma, i takt med ökat antal stormar.

Annons

Redan till torsdag kväll väntas nästa storm drabba Västernorrland, med risk för strömavbrott.

Hemtjänstens nattpatrull i Örnsköldsvik vill tillsammans med Civilförsvarsförbundet tipsa om fem grejer som är bra att ha hemma, i fall strömmen går.

– När stormen Hilde kom var det bara i innerstan det fanns ström, i ytterdelarna var det strömlöst, säger AnnMarie Viklund.

Hon är vårdare inom hemtjänstens nattpatrull. Förutom att åka till de som har tillsyn på natten så åker hon på larm. Trygghetslarm har batteri för fyra dygn om det blir strömlöst.

– Vi kom till en brukare som hade försökt gå på toaletten, men hade gått helt tokigt i sin lägenhet. Ficklampa fanns, men inget batteri till den. Fallrisken är stor när man famlar i mörkret, säger AnnMarie Viklund.

– Många äldre har en lampa tänd hela natten för orientering, i hallen eller i sovrummet. Det blir obehagligt för dem när det är alldeles mörkt, säger Christina Eriksson, enhetschef för nattpatrullen.

Tommy Sjöberg är verksamhetsledare på Civilförsvarsförbundet och menar att det inte bara är gamla och vårdtagare som behöver ficklampor.

Läs mer om Civilförsvarsförbundet:

– Fallolyckor är den absolut vanligaste dödsorsaken. Inte att man snubblar på mattkanten och dör, men att man bryter ett ben och kommer på sjukhus, det tillstöter komplikationer och man avlider, säger han.

Så man bör genast införskaffa ett litet "kit" med viktiga grejer. Nummer ett är en ficklampa, laddad med fungerande batteri:

– För de som har rullator kan man lägga den på brickan eller i korgen. Finns det snöre på ficklampan kan man hänga fast den eller ha den om halsen. Det är en trygghet att ha den i sovrummet, att veta att den finns i närheten, säger Christina Eriksson.

– Det finns suveräna ficklampor som sitter i vägguttaget och laddas. De tänds automatiskt när strömmen går, och går att ta loss, säger Tommy Sjöberg.

Han visar en liten ficklampa som inte behöver batteri – man vevar upp den. Så visar han en gul, lite större ficklampa. Även den går att veva upp.

– Man kan sätta i batterier också. Det som är bra är att det är radio i. Om man är ensam och det är kolsvart så kan den bli ett sällskap och man kan få information, säger han.

Förutom ficklampa, batterier och en batteridriven radio behövs batteridrivna ljus, för att inte riskera bränder. En filt kan också behövas om det blir kyligt.

– Ett trygghetskit; det borde bli årets julklapp, säger Tommy Sjöberg.

Fem saker att ha hemma:

1. Ficklampa

2. Extra batterier

3. Batteridriven radio

4. Batteridrivna ljus

5. En filt

Mer läsning

Annons