Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovvattenloppa och Virvelkraken i senaste Havsutsikt

/
  • Unik bild i Havsutsikt – strömmingfiskare från 1950-talet utanför Lörön i Sundsvall.

Första numret av Havsutsikt 2016 har nått intresserade gratisprenumeranter. Du läste rätt! Två nummer utkommer årligen till gratisprenumeranter. Bakom står Stockholms universitets Östersjöcentrum och Umeå marina forskningscentrum, med säte i Norrbyn Hörnefors. Inte allt för många känner till att vi har en sån förnämlig institution runt hörnet.

Annons

Under den allra senaste tiden har bilden av havet förändrats. Världshaven som varit utom vår kännedom, en främmande värld, ligger numera nästan vidöppen. Detta har lett till, att vi är intrigerade med havet, bryr oss om föroreningar, försurningar, följer med temperaturstegringarna och utfiskningen med mera som till sist har med vår hälsa att göra, miljöernas överlevnad och vår säkerhet (trygghet). I föreliggande nummer finns mycket att läsa om detta, kunskapsnivån är hög i artiklarna som skrivs av kunniga forskare, som dessutom är begripligt för allmänheten.

Vi behöver påminnas, om och om igen, havets betydelse för den mänskliga överlevnaden. Som till exempel detta; varför målas fortfarande båtskroven med otillåtna giftiga färger innehållande tenn och koppar? Mätningar visar att 10–20 procent målas med otillåtna tennorganiska färger för att förhindra organismer bita sig fast i båtskrovet. Dessa giftinnehållande färger påverkar negativtallt i vattnet. Artikeln är en uppfordran till båtägarna att välja attityd!

Två intressanta artiklar handlar om två obekanta; Rovvattenloppan och Virvelkraken. Den först nämnda, ett glupskt rovdjur upptäcktes första gången på 1990-talet och spred sig över hela Östersjön. Numera verkar den vara i avmattning på grund av matbrist. Födan är knivskarp också under havsytan. Artikeln är upplysande underhållande, en okänd varelse i havet som påverkar ekosystemet negativt när den förökas. Men Virvelkraken och namnet? En sällsynt åttaarmad bläckfisktyp som lever på stora djup och inte hade nåt annat namn. Men genom dess virvelliknande rörelser i havet var liksom namnet givet och döptes 2015 till Virvelkraken. Den är åtta meter lång och tar sig in i kräftburar där den är till stort besvär. Många flera läsvärda artiklar bjuder tidskriften på, som till exempel; "Skärgården – det naturliga filtret mot övergödning. Framtidens fiske i historiska händer", och inte minst, kanske mest artikeln om "Upptäcksresande i havets tjänst".

Att upptäcka havet och få utsikt över vår största världsdel är lättast genom att bli gratisprenumerant på denna tidsskrift till stor nytta för vår miljö och överlevnad.

Gunnar Fredriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons