Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockliden aktuellt för gruvdrift – igen

/
  • Så här såg det ut för drygt år sedan, när Bolidenfolk var på plats i Rockliden.
  • Ädla metaller finns det gott om i Rockliden. Nu gäller det bara att hitta lönsamhet i en gruvdrift också.

Efter snart 25 år kan det bli gruvbrytning i Rockliden, Solberg.
– Vi hoppas få tillstånd att göra en provbrytning nu i vinter, säger Hans Årebäck.

Annons

Det har varit på gång i omgångar – gruvdrift i Rockliden, Solberg och nära gränsen till Sollefteå.

– Det började redan 1980-81, säger Hans Årebäck, i dag projektledare på avdelningen affärsutveckling inom Boliden gruvor.

På den tiden genomfördes en gruvundersökning efter att Boliden hittat fyndigheten, men projektet lades på is 1986.

Sedan dess har det hänt en hel del, eller ingenting om man så vill.

– Andra företag har varit involverade i prospekteringen, men sedan 2006 har vi åter börjat intressera oss för fyndigheten, säger Hans Årebäck

– Vi tittar hela tiden efter fyndigheter och här vet vi att det finns någonting. Tidigare har inte storleken på fyndigheten och den komplicerade metallsammansättningen ansetts vara lönsam för gruvdrift, men möjligen finns det trots allt en potential där, säger han.

Anledningen till att företaget har varit lite fundersam beror på att mineraliseringen har varit svåranrikad.

– För att lösa detta bedrivs forskning och utveckling. Får vi till det på ett bra sätt blir metallerna mer attraktiva. Då kommer det att finnas en marknad, säger han.

I dag har Boliden första rätten att bryta malm i Rockliden, men dit säger Hans Årebäck att det trots allt återstår en hel del.

– Det är många steg, som vi på ett sytematiskt sätt måste genoföra. Bland annat idéstudie, förstudie och ett förprojekt, säger han.

– Och allt tar några år.

Sammantaget tittar gruvbolaget på parametrar som miljö, gruva, anrikningsegenskaper, infrastruktur och logistik. Allt vägs sedan in om det ska bli en gruva i trakten eller inte.

– Vi har sedan vi återuppstartade prospekteringen varit där sedan 2006. Vi känner till en mineraltillgång om totalt cirka 4,5 miljoner ton, säger han.

– Det är värdemetallerna koppar, zink, bly och silver vi är ute efter, säger han och tillägger att det dock inte finns något guld i Rockliden.

I ett första skede yrkar Boliden Mineral tillstånd hos Länsstyrelsen att få bedriva provbrytning av totalt 2 000 ton mineralisering i området. För detta ansöks även om att få bygga transportväg, förbättra befintlig skogsbilväg och anlägga plan för upplag och vändplatser.

Företaget skriver även i sin ansökan att om man ska kunna gå vidare, behöver det göras försök i fullskala, eller nära fullskala – och för att få tillräcklig materialmängd krävs en provbrytning.

– En provbrytning görs under ett par dagar. Det är egentligen frågan om ett litet hål i marken. Materialet körs sedan på lastbil till vårt pilotanläggningsverk i Boliden, där det ska analyseras.

En eventuell gruva är sedan fem, tio år borta.

Mer läsning

Annons