Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivningshotat galleri

ÖRNSKÖLDSVIK. Galleri M, i centrala Örnsköldsvik, med konstutställningar, presentbod och numera också ett café, är uppskattat och välbesökt.
Margareta Widing, som
driver verksamheten, är
bekymrad då det föreligger hot om rivning av fastigheten.

Annons

Galleri M ligger i ett av stadens äldsta hus. Verksamheten består av flera delar, konstutställningar,
presentbod och ett relativt nyöppnat café med interiör i gammal stil och vackra konstföremål att
titta på. Besökare kan gå mellan rummen, en slags totalupplevelse om man så vill.
Hit är alla välkomna. Jag vill inte ha det förnäma närmandet till konsten, det ska vara ett lekfullt förhållande till konst, så som jag också haft det i Docksta sjöbodar, säger Margareta Widing.
Hon har handplockat personalen till caféet, kallskänka, hushållslärare och före detta restaurangägare, som bjuder på hembakta, särskilt utvalda läckerheter. Pajer och pastasallader går det också att få om man vill ha annat än en smörgås eller bakverk.

TRIVSELN SITTER I VÄGGARNA
Det blev jättemysigt med
caféet i Galleri M och ibland har det varit så mycket folk att de inte kunnat komma in. Jag hade också matservering och café i sjöbodarna, och konsten fanns i samma rum, säger Margareta Widing.
Bekymret för närvarande är
fastigheten, en gammal byggnad som ger butiks- och cafélokalerna atmosfär. Fastighetsägaren vill riva och bygga nytt. Bakgården är charmerande med flera fastigheter i tidstypisk stil. Tänk vad det skulle kunna användas till om det fanns pengar i att bevara kulturhistorisk bebyggelse, resonerar Margareta Widing.
Jag vet inte var jag ska kunna hitta en lika bra lokal någon annanstans i stan. Jag vill ha den här gamla stilen, trivseln sitter i väggarna. Om någon skulle fräscha upp hela huset skulle det bli ett
underbart ställe. På bakgården finns ett gammalt magasin och ett gårdshus. Vad skulle, man inte kunna göra av hela området. Jag förstår att det rent ekonomiskt inte går ihop men varför inte göra ett EU-projekt av stadsmiljön? säger hon.

HAR INGET VAL
Hyresvärden Hans Hansson tycks inte ha något val. Fastigheten är i stort behov av renovering men det skulle bli för dyrt, sex-sju
kronor miljoner tror värden. Hans planer är att riva och bygga nytt.
Jag vill egentligen inte men jag måste, det blir alldeles för dyrt att renovera, säger Hans Hansson.
Han har haft otaliga kontakter med kommunen i försöken att hitta lösningar, kommunen har till och med erbjudits att köpa fastigheten för ett antal år sedan, men det
saknas pengar.
Jag har ritningar och bygglov klart men jag tror inte det händer något det närmaste året. Tanken är att bygga en lika hög fastighet, i fem våningsplan för lägenheter och butikslokaler i entréplanet. Den nya fastigheten ska gå i vinkel med lägenheter också där nuvarande bakgård ligger, säger Hans
Hansson.
Han har varit fastighetsägare i många år och har uppnått den
ansenliga åldern av 75 år. Han ser tiden an och påtalar att han har barn som skulle kunna tänkas ta över verksamheten om de skulle känna för det, när han vill dra sig tillbaka.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons