Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resa på skolschemat

ÖRNSKÖLDSVIK. I november i år reser en grupp gymnasielever från Nolaskolan till Syrien och Jordanien. Innan dess ska de bestämma resväg, läsa om landets religion och kultur samt samla in pengar.

Annons

Resan är en del i kursen Expedition 2002, och kan väljas som tillval av samtliga gymnasieelever i Örnsköldsvik. Just nu består gruppen av 20 elever från Nolaskolan, 15 tjejer och 5 killar.
Kursen går ut på att eleverna väljer ett område i världen. Under ett år, två gånger i veckan, läser de om landet och sedan åker de dit, säger läraren Thomas Nordell.
Vi lär dem lite arabiska och faktakunskaper, sen ingår en del entreprenörskap i utbildningen för eleverna ska bekosta resan själv, säger läraren Johan Berglund. De har bland annat haft en modevisning och ska ge ut två tidningar, en före och en efter resan.

UNIK KURS
Kursen är den första i sitt slag i landet och idémakarna är de två Nolalärarna Johan Berglund och Thomas Nordell. Båda är väl beresta och föredrar att resa runt med ryggsäck.
Jag tror att vi ligger rätt i tiden, säger Johan Berglund. Efter gymnasiet sticker många ut i världen och reser och innan dess vill vi ge dem lite bakgrundsfakta.
Resan till Mellanöstern är inte vilken resa som helst. Målet är att resa så billigt som möjligt. Johan och Thomas säger att det är nästan som sport att komma undan så billigt som möjligt. De beräknar att resan kommer att kosta cirka 7 500 kronor per person. Då krävs det att resan är väl förberedd.

KURS SOM TILLVAL
Ann Jonsson är en av eleverna som går kursen Expedition 2002. Hon säger att det är extra roligt att gå till skolan de dagar de har tillvalskursen. Nu under våren planerar de så mycket som möjligt.
Vi försöker förbereda oss på vad som kan hända. Vi har tittat på hur vi ska resa, letat efter billiga hotell och lärt oss vad man får göra och inte får göra, säger hon
Man får exempelvis inte tala illa om kungen eller dricka coca-cola ur flaskan, de tycker att det är äckligt när saliven åker fram och tillbaka i flaskan, säger Thomas Nordell.
Men killar får hålla varandra i handen och man får fisa på restaurang, säger Ann Jonsson.

EXTREMA MILJÖER
Att de valde Syrien och Jordanien var ingen slump utan de ville åka till så extrema miljöer som möjligt.
Vi har pratat om att resa till Svalbard eller Bangladesh men valde i slutändan Syrien och Jordanien. Det är små länder med mycket sevärdheter, säger Thomas Nordell.
Vi vill även ha en gränsövergång, det är alltid spännande. Man kan inte språket men man måste stå i kö och sedan visa visum och fylla i små lappar, säger Johan Berglund.
Det är också viktigt att nämna att de vi skickar iväg ska ha rätt inställning. Visa förståelse och anpassa sig till den nya kulturen och inte stå och svära för att det är annorlunda, säger Thomas Nordell.
Det här är första och sista gången som kursen ser ut som den gör i dag. Johan och Thomas säger att idén är alldeles för bra för att överge. Nästa år ska kursen ingå i programmet Internationell Class.

KINA NÄSTA
Det passar som handen i handsken. Där sker undervisningen på engelska och de arbetar mycket med internationella kontakter, säger Thomas Nordell.
Efter avslutad utbildning hade Ann Jonsson tänkt att åka på charterresa, nu har hon tänkt om.
Utbildningen har gjort att jag har utvecklats som person. Skräms jag inte av den här resan så vill jag ut och och resa som backpacker. Det vore roligt att få åka till Kina, säger Ann Jonsson.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons