Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga barn börjar skolan i Örnsköldsvik: "Stort behov av lokaler"

Aldrig på 2000-talet har så många barn börjat förskoleklass i Örnsköldsvik. Glädjande, men det innebär också stora utmaningar för kommunen.

Annons

Pirrigt och spännande. På torsdagen börjar Svante Hallberg, Ellen Östman och Benjamin Viik i Backsjöänget förskoleklass. De ser fram emot att leka, skriva och läsa.

Och sexåringarna, födda 2010, tillhör en speciell årgång:

– Det här är den största årskullen sedan babyboomen i början av 90-talet. På 2000-talet har det aldrig börjat så här många barn i skolor i Örnsköldsvik, säger Eric Bagger, som jobbar med lokalförsörjningsfrågor på kommunen.

Benjamin Viik, Ellen Östman och Svante Hallberg börjar förskoleklass i höst.

I nuläget bor det 697 barn födda 2010 i kommunen. Det kan jämföras med den förra babyboom-omgången, det vill säga barn födda i slutet av 80- och början av 90-talet. Då var det uppemot 800 barn i årskullarna.

Läs också: Kommunen sålde skola och blir hyresgäst istället – får betala miljonhyra

Lokalfrågan har varit brännande het för kommunen de senaste åren – och vi kan nog räkna med att det fortsätter så:

– Det finns ett stort behov av fritids- och grundskolelokaler. Det är därför det också blir trångt på vissa förskolor, eftersom grundskolorna behöver få tillbaka lokaler som använts som förskola, säger Eric Bagger.

– På 90-talet, efter förra babyboomen, var fritidsverksamheten inte lika efterfrågad som i dag. På Ängetskolan fördubblades till exempel antalet barn inom fritidsverksamheten mellan 2011 och 2015. Även på andra skolor ökade antalet skolbarn på fritids med uppemot 40 procent under samma period.

Eric Bagger arbetar med lokalförsörjningsfrågor på Örnsköldsviks kommun.

Centraliseringen har gjort att det är trångt på skolor främst i tätorten.

– I ytterområdena kan vi behöva anpassa lokaler, det handlar till exempel om att skolans uppdrag har förändrats genom åren. Sedan är det relativt var det är trångt – en stor skola kan svälja ytterligare 25 elever, för en liten skola kan det vara svårt med bara några elever till.

– Själevad- och Ängetskolan kommer att vara de största skolorna de kommande åren, och där utreder vi hur vi ska parera den trängsel som vi räknar med.

Rockader och tillfälliga arrangemang ska lösa några av lokalproblemen. Till exempel sätts det upp en skolpaviljong vid Järvedskolan och tidigare Platåskolan/vuxenutbildningen byggs om till högstadium. Sedan tidigare finns det förskolepaviljonger vid bland annat Ängetskolan och Kungabacken nedanför Parkskolan.

Läs också: Klart med förskoleverksamheten till hösten - paviljong med två avdelningar i Sund

Men efter topparna 2008 och 2010 sjunker barnkullarna något igen:

– Det verkar ha varit en tillfällig topp, men det innebär att det kommer vara många elever i F-3:an kommande år, säger Eric Bagger.

Mer läsning