Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordbjörn skjuten vid Solberg

/

Nu har Sveriges största björn skjutits. Den nya rekordnoteringen landar på 350 kilo - skytten heter Robert Salomonsson i Degersjö jaktlag.

Annons

En björn på 350 kilo sköts under fredagen mellan Åsele och Junsele i Örnsköldsviks kommun. Det är den största björnen som någonsin skjutits. Lars Berglund på länsstyrelsen har kontrollerat björnen.
- Vår besiktningsman Lars Berglund har nyligen varit på plats och samlat på sig fakta. Så gör vi eftersom viltet tillhör staten, säger Karin Saltin på länsstyrelsen i Västernorrland.

Tidigt på fredagsmorgonen fick Robert Salomonsson ett samtal från jägarna i jaktlaget Degersjö. Man hade funnit färsk björnspillning på en skogsbilväg i skogarna mellan Åsele och Junsele. Salomonsson begav sig därför till platsen med sambon Nathalie Johnsson och de två hundarna Gnistra och Frisko som genast reagerade på spåret. En stund senare var björnen skjuten.

Den tidigare rekordnoteringen var 343 kilo, och den björnen sköts utanför Boden. Jessica Åsbrink, på statens veterinärmedicinska anstalt bekräftar i , att björnen som sköts av Robert Salomonsson i Degersjö jaktlag är den tyngsta björn som någonsin skjutits i Sverige.

Björnen fälldes i Degersjö mot Sunnersta mellan Solberg och Myckelgensjö klockan 10.20 på fredagsförmiddagen. Björnen flåddes under fredagskvällen, och köttet ska nu säljas i Rossön dit jägaren är på väg.

Besiktningsmannen Lars Berglund berättade om björnen.
- Den var stor, och hade ett bra fettlager. Den har käkat upp sig inför vintern. Björnen hade slitna tänder, och var troligen över 20 år, säger Berglund.

Mer läsning

Annons