Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordarbetare slutar efter 52 år

DOMSJÖ. En verklig trotjänare avtackades i Domsjö fabriker i går.
Produktionsledare Bengt Hägglund gjorde sin sista arbetsdag efter 52 år. Ingen annan i brukets snart 100-åriga historia har arbetat lika länge. Två guldklockor har han fått under sin långa och gedigna gärning.

Annons

Det känns lite vemodigt, säger Bengt Hägglund och skjuter upp hjälmen i pannan när vi möts i ett av brukets konferensrum.
Egentligen skulle han ha slutat den sista oktober i fjol. Men så blev två produktionsledare långtidssjukskrivna och han ombads att fortsätta över vintern.
Det kanske är en bra tid att sluta nu, när det är som finast ute i naturen, säger han och stryker med handen över pannan.
Bengt Hägglunds 52 år är rekord i brukets snart 100-åriga historia (startade 1903).
Han har till och med hunnit få två guldklockor, en för varje 25-årsperiod.
En Omega och en Certina. Certinan, som är den senaste, är finast. På den står det Domsjö fabriker och så finns mitt namn ingraverat i boetten.
Började som 13-åring
Den 30 maj 1950 anställdes Bengt Hägglund officiellt även om han började först några dagar senare, när skolan slutat. Då var han tretton år.
Hans far, som jobbade i Hörneborg, kom nämligen hem en dag och förklarade att han ordnat jobb åt sonen som springpojke på laboratoriet.
Jag minns att han sa, jädrar om du inte sköter dig, minns Bengt med ett leende.
Och skött sig har han. Redan efter två år fick han börja jobba skift i blekeriet trots att han inte fyllt 16 år. Man fick söka dispens för honom.
Har alltid jobbat skift
Jobbat skift har jag sedan gjort i stort sett hela tiden. Och blekeriet har varit min huvudsakliga arbetsplats.
Några men eller obehag har han inte haft av skiftgången. Inga sömnproblem eller andra störningar av nattjobb trots att han prövat i stort sett alla varianter av skiftgång.
Men 6-skift som vi har i dag är bäst. Vi jobbar 3 veckor och är lediga 2,5. Främsta fördelen med systemet, som infördes 1989, är renare arbetsperioder och sammanhållna ledigheter.
Ett av huvudskälen till att han stannat så länge är att han trivts så otroligt bra.
Det beror på vem man arbetar med. Trivseln på en arbetsplats är den bästa förebyggande hälsovården, hävdar Bengt.
Och trivsel har alltid präglat Domsjöandan. Vi ställer upp för varandra och den som börjat här blir i regel kvar.
Något som bland annat understryks av det faktum att medelanställningstiden bland dagens cirka 38 anställda är 25 år.
När han började jobba vid fabriken fanns där över 1 000 anställda.
När jag blev förman 1982 hade jag 55 man på avlöningslistan. Nu är det bara 29. Största minskningen kom när Domsjö klor och klorattillverkningen lades ned.

VIKTIGA MILJÖINVESTERINGAR
Mycket annat har naturligtvis hänt under årens lopp. Ombyggnaden på 1950-talet, när man övergick till kokkemmikalier, var betydelsefull. Men det som betytt mest var bioreningen och de miljöinvesteringar som gjordes på 1980-talet.
Utan det slutna blekeriet så hade nog inte fabriken funnits i dag, tror Bengt.
Återupptagandet av dissolvingtillverkningen i slutet av 1980-talet som lade grunden till dagens produktion var också en milstolpe.
I jobbet som produktionsledare har han varit direkt underställd fabrikens produktionschef och haft eget miljö- och produktionsansvar.
Från bostaden på Älvgatan, mitt emellan slussen och pumpstationen ser han inte fabriken.

HÖR HUR FABRIKEN GÅR
Men jag hör den. Framför allt om det är något främmande ljud. Sådana gånger har det väl hänt att jag ringt och undrat vad som står på.
Han tycker också att de nya ägarna gett fabriken förnyad framtidstro.
Före styrelsemötena brukar ledamöterna gå runt i fabriken och hälsa på oss som jobbar. Det är otroligt värdefullt. Sådant förekom aldrig på Modos tid även om den var bra på sitt sätt. Åtminstone till dess nedläggningshotet blev akut i mitten av 1990-talet.
Han tänker inte göra några större förändringar i livsstilen när han blir pensionär på heltid.
Jag tänker leva som vanligt med frugan Ingrid, våra två barn och två barnbarn. Men jag har en ny golfklubba och har som ett mål att ta grönt kort i sommar bor ju på gångavstånd från Veckefjärdens blivande golfbana.
Badmintongänget, som träffas varje vecka på Brux sedan 15 år, tänker han heller inte svika.
Även under de jobbiga åren när fabriken var hotad var badmintongänget ett andningshål. För att vara med behöver man inte kunna spela däremot behöver man ett starkt psyke.
Bengt Hägglund tror definitivt på en framtid för Domsjö fabriker.
Med den kompetens som finns hos personalen och med ägarnas vilja att utveckla fabriken tror jag att förutsättningarna är goda. Trots att fabriken är nästan 100 år så är den modern och i mycket gott skick.

PEHR-AXEL SUNDBOM

Mer läsning

Annons