Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehabhotellet spolat

ÖRNSKÖLDSVIK. Det blir inget rehabiliteringshotell vid Bäckfjärden. I varje fall inte i nuläget och inte i den storleksordning som planerats.
Svensken i projektet, Kenneth Lundberg, säger att finansieringen inte gått att lösa som det var tänkt.

Annons

Affärsidén är fortfarande utmärkt, säger Kenneth Lundberg. Det visar inte minst den valrörelse som så smått inletts här i Sverige. Allt
tyder på att långtidssjukskrivningar och förtidspensioneringar kommer att få en mycket framträdande plats i debatten. Och så är det i hela Europa. Långtidssjukskrivningarna är ett hot mot välfärden och det här är något som både regeringar och försäkringsbolag måste ta tag i.
Kenneth Lundberg beklagar i dag att han missbedömt möjligheterna att finansiera en anläggning för 200 miljoner kronor med 300 bäddar och närmare 200 anställda.
Idén var kanske litet för tidigt väckt och planerna för stora. Jag har fått många bekräftelser på att affärsidén är riktig till 100 procent. Senast är det före detta chefen för Kolmårdens djurpark, Ulf Svensson, som visat stenhård tilltro till projektidén och vill att vi skall komma till Mariestad.

BRA KOMMUN
Det är emellertid inte lättare att finansiera en sådan här anläggning i Mariestad eller på någon annan plats i Sverige, säger Kenneth Lundberg. Här i Örnsköldsvik har kommunen ställt upp proffsigt och föredömligt. Kommunen har gjort vad man rimligen kan begära genom sin vilja att sälja mark och upprätta en detaljplan för området. Nu har jag lämnat tillbaka samtliga tre kontrakt som vi upprättat. Jag vill inte ligga med optioner på ett område som kan vara intressant för någon annan att exploatera. Det arbete som kommunen lagt ned är till nytta om det kommer någon annan som vill satsa på området.
Kenneth Lundberg har själv satsat flera hundra tusen på projektet i form av flygresor, arbetstid och arkitekttjänster.

DYRA FLYGRESOR
Jag gråter inte över spilld mjölk. Jag har lärt mig en hel del på det här och kommer tillbaka i någon form. Den saken är helt klar. Till att börja med arbetar jag med att få upp en del tyska turister till det här området för fiske, jakt och rekreation. Senare avser jag att komma tillbaka med idén på en rehabiliteringsanläggning. Då blir det i mindre skala och då kommer jag även att ha finansieringen klar innan jag går ut i pressen.
Kenneth Lundberg säger vidare att de orimligt höga flygpriserna är en hämsko för utvecklingen i en ort som Örnsköldsvik. Han säger att det finns konkurrerande bolag mellan Frankfurt och Stockholm och att det den vägen också går att få ned priset för anslutningen till Örnsköldsvik. De allra flesta orkar inte ta sig fram i den djungel av priser som det innebär.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons