Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo för alpin vinter

BJÄSTA. Hoten mot fortsatt drift av Bjästabacken är avvärjda. Ett nytt bolag med Nätra turismförening och Bjästa alpina som huvudägare stöttas av bygdens personer och företag.

Annons

Så sent som i oktober var framtiden för slalombacken i Bjästa oviss. Behovet av ny liftvajer överskuggade andra satsningar och behovet av kommunalt stöd var stort. De
senaste årens snöfattiga vintrar hade tärt på förutsättningarna för fortsatt drift. Men med den nya bolagsbildningen som grund, kommunalt bidrag till vajerbyte och drift och stöd från företag och privatpersoner i bygden, tror de drivande på en bra säsong som borgar för fortsatt verksamhet, såväl vinter som sommar.
Vi, Nätradalens turismförening och Bjästa Alpina, bildar ett nytt bolag som heter Nätradalens
besökscentrum. Vi ska driva året-runt-verksamhet där vinterverksamheten har en given fokusering mot familjen. Hela familjen, inte bara de som åker skidor, säger Hans Westberg, ordförande i Nätradalens turismförening.

AKTIV FÖRSÄSONG
Bolaget har köpt mark med tillhörande stugby, husvagnscamping, kolarby och lappkåta av förre ägaren Tommy Nordlund och hans
bolag, Höga kusten sportcenter.
Det är tio hektar mark. Vi
arrenderar dalstugan, toppstugan och liften, men vi hoppas att kommunen ställer sig positiva till att skänka dem till oss. Det verkar så, säger Hans Westberg.
Tommy Nordlund som drivit
anläggningen sedan 1984 blir kvar i verksamheten som driftsansvarig.
Jag ser fram emot den här vintern. Får vi snö kommer vi att ha en tidigare start än vi haft under de
senaste två-tre åren, säger Tommy Nordlund.
Tommy Nordlund och Hans Westberg nämner försäsongens
metodiska röjning, som det som bäddar för denna tidigare start.
Förberedelserna är otroligt
betydelsefulla. Vi har kört upp femton till sexton 25-litersdunkar med miljövänlig bensin, och det är mycket röjning det, säger Tommy Nordlund.

JULÅKNING OCH BASTU
Hopp om snö, och kallgrader för tidigare säsongstart, kanske redan till jul, liksom ett barnområde är
nyheter inför årets säsong.
Det blir ett barnområde med karusell och pulkbacke bredvid halfpipen. Ser vi vidare till sommaren så ska vi ha öppet med turistinformation och kafeteria i större
utsträckning än i dag. Kanske
någon utställning också. Arkeologerna på Bjästamon är intresserade och visst vore det här ett bra ställe att hänga Netterlunds konst på, säger Hans Westberg och får medhåll av Tommy Nordlund.
Vi står inför en intressant
period med Botniabanan också. Byggarna behöver ju någonstans att vara efter jobbet. Vi har plats för husvagnar, vi har bastu, vildmarkspool, servering och här finns möjlighet att öppna en pub, säger Tommy Nordlund, och nämner sommarens oförväntat höga besöksfrekvens av turister.
Vi hade ett 50-tal bilar om dan som kom till turistinformationen. Inte trodde jag väl att ett litet i, en turistinformationsskylt, skulle göra så mycket.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons