Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänstens fordon brann – nu behövs ett nytt för två miljoner

När räddningstjänsten var på väg hem efter en villabrand blev det dramatiskt. Nu behövs ett nytt transportfordon för över 2 miljoner kronor.

Annons

Det var för ungefär två månader sedan som det inträffade.

Räddningstjänsten hade varit ute på en villabrand i Gideå, några mil utanför centrala Örnsköldsvik. Med sig på uppdraget hade styrkan en så kallad lastväxlare, ett transportfordon som gör stor nytta i skog och mark.

Räddningschefen Mats Renning hoppas på en ny lastväxlare sedan en av de äldre i strot sett brunnit upp.

På hemvägen blev det kortslutning i lastväxlaren. Enligt räddningschefen Mats Renning gick det väldigt fort när förarhytten fylldes med rök.

– Helt plötsligt tog växlaren fyr, kan man säga. Det höll på att gå illa för föraren. Han fick i sig ganska mycket rök när det slog upp lågor i hans hytt.

LÄS OCKSÅ: Ambulans krockade vid utryckning

Efter debaclet för ett par månader sedan vänder sig Mats Renning nu till kommunen för att ansöka om att få bidrag till en ny lastväxlare.

Det är nämligen så att ett försäkringsbolag har kommit fram till att det gamla fordonet inte är värt mer än 300 000 kronor – och en ny växlare går på 2,2 miljoner.

LÄS OCKSÅ: Oroliga för flytten av brandstationen

– Det anses inte försvarbart att reparera det gamla fordonet. Nu har vi fått låna och hyra en tankbil från flyget, men på sikt behöver vi köpa en ny lastväxlare, säger Renning.

Vad händer nu?

– Ja, den här är så viktig för oss när det gäller att transportera vatten, räddningsutrustning och vår bandvagn, att vi måste lösa problemet.

– Nu ska det här upp i kommunstyrelsen och sedan blir det ett ärende i fullmäktige i augusti, säger Mats Renning.

Mer läsning