Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda det som räddas kan

RÖDSAND. Många miljoner kronor står på spel. Det gäller att rädda det virke som räddas kan.
För Holmen Skog är avverkningarna av de svampsmittade träden en kapplöpning med tiden.

Annons

Redan i höstas talade den rödbruna skogen i trakterna av Rödsand och Grubbe i Anundsjö sitt tydliga språk. Den fruktade svampen gremmeniella hade slagit till.
Områdena syntes tydligt från luften som rödbruna fält, säger Jan Åhlund, Holmen Skogs distriktschef i Bredbyn. Det är barren som blir röda, vissnar, och sedan faller av. När vi gjorde helikopterinventeringen uppskattade vi omfattningen till 600 hektar.
Nu är antalet angripna träd fler, uppåt 800 hektar skog är angripen. Det motsvarar ungefär ytan av 1 600 fotbollsplaner.
Vi står i de breda hjulspåren efter skotaren, högt uppe på Rödbackssvedjans
kalavverkade höjder och ser ut över de snöiga omgivningarna.
Fast så värst långt ser vi inte den här dagen. Det är fuktigt och rått, den blöta snön faller tätt och dimslöjorna döljer den kringliggande skogskullarna redan ett par hundra meter bort bakom vita ridåer.

AVVERKNING I FÖRTID
Här stod tidigare värdefull skog på tillväxt, tallar som med tiden skulle bli en bra affär för Holmen Skog. Istället fälls nu skogen i förtid, ett besvärligt arbetet med mager förtjänst för de inblandade: skogsentreprenörer och skogsbolag.
Vi planterade för att avverka timmerstockar om 50 år. Nu tvingas vi istället avverka massavirke för ungefär halva förtjänsten, säger Jan Åhlund.
Hans grova uppskattning är att Holmen Skog förlorar ungefär tio miljoner kronor på det hela, plus de fem miljoner som markberedning och nyplantering av området innebär.
Det känns tungt eftersom träden nu, 40-50 år gamla, är inne i sin starkaste tillväxtperiod. Samtidigt måste vi rädda det som räddas kan. Det virke vi kan avverka och få ut ur skogen före midsommar får vi fullt betalt för.
Vi går vidare i den moddiga, halkiga snön i skotarspåret. Över några kullar och vidare längst upp på högsta höjden. Nere i sluttningen på andra sidan kämpar sig skördaren fram i djupsnön och tuggar i sig de magra träden.
Lånat in skogsmaskiner
Normalt har Holmen Skog i Bredbyn fyra maskingrupper, skördare plus skotare, igång för gallring och avverkning. För att klara jobbet nu har Jan Åhlund lånat in två maskingrupper från granndistriktet Björna.
Vi har avverkat kontinuerligt sedan september i de skogar som angripits av gremmeniella. Idag jobbar fem av de sex grupperna med att avverka angripen skog.
Svampen gremmeniella finns naturligt i skogen, men normalt i betydligt mindre omfattning. Den stora spridningen nu beror på den fuktiga sommaren och de två
senaste höstarna, som varit ovanligt fuktiga och varma.

HOPPAS PÅ TORR SOMMAR
Värst i landet rapporteras läget i Dalarna och Härjedalen vara, men angrepp av gremmeniella har också konstaterats i skogarna kring Vindeln och Botsmark i Västerbotten.
Det vi hoppas på nu är en riktig torrsommar, lång och het, följd av en rejält kall vinter. Det skulle kunna få stopp på spridningen, säger Jan Åhlund.
Det är tallens årsskott i topparna som angrips av svampen. Angripna knoppar dör och trädets tillväxt stoppas. Men än värre är de skadeinsekter som ger sig på försvagade eller döende träd.
Märgborren lägger sina ägg under barken och de utvecklas till larver under sommaren. I juli-
augusti flyger de ut och då kan de sprida smittan vidare.
Eftersom de söker sig till ungskog och de späda topparna på de träden kan de ställa till med mycket stor skada.
Enligt Jan Åhlund är det tre områden på Holmen Skogs marker i Anundsjöskogarna som drabbats. Det är Röbackssvedjan strax norr om Rödsand där vi står, ett område i Grubbe och ett område norr om Risbäck.

TUFFA VILLKOR
Gemensamt för de tre områdena är att det handlar om högt belägen tallskog på runt 450 meter över
havet.
Det är främst tallar, 40-50 år gamla, som drabbats. Skogen häruppe lever under tuffa villkor som stressar träden. Det kan vara en
orsak till att de angripits.
Jan Åhlund råder privata skogsägare med skogsbestånd på 400-450 meters höjd över havet att hålla ett öga på träden.
Men andra kan nog vara ganska lugna. Vi har ett ganska bra grepp om spridningen och har inte hittat gremmeniella på andra platser i våra skogar.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons