Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publikrekord vid midsommarfirandet i Gideå

/

Midsommarfirarna vid Gideå Hembygdsgård blir fler och fler för varje år. Nya generationer hittar dit och de många barnfamiljerna gör att medelådern sjunker. Hemvändarna vet att man kan träffa gamla vänner och möta nya Gideåbor och deras vänner.

Annons

Vid årets firande var gårdsplan och lägdor fyllda av glada människor som kunde njuta av den sköna sommarvärmen. En gassande sol dämpades stundvis av tunna skymoln. Firandet hade som vanligt börjat kvällen innan då majstången förbereddes för dansen. I år blev den extra frodig. Blommorna var tidigt utslagna, och många händer plockade ivrigt stora fång som bands in bland löven.

Några nyanlända med barn deltog för första gången i en av våra största traditioner. På midsommaraftonen hann Karin Gustafsson inte hälsa publiken välkommen innan försäljningen av kaffebiljetter redan börjat. Hon fick ändå alla att hälsa varandra med ett rungande ”Glad Midsommar”. Gideå Blåsorkester under ledning av Sune Pettersson började sedan sin konsert med ”Sommar, sommar…” Mellan musikstyckena kåserade Anders Bergquist underfundigt om musiken, och programmet flöt på.

Det blev också allsång under Karins ledning. Tunminglet pågick hela tiden. Det blev småningom nästan lite svårt att hitta plats för kaffedrickandet, men med lite fantasi redde det hela ut sig. Man kunde ju alltid sitta i gräset. Brödet, kaffebröd eller smörgås på hällakaka, allt hembakat, fick en strykande åtgång. Omkring 300 besökare stillade saft- och kaffesuget. Prisbelönta bagerskan Skogs-Hilda fanns bland gästerna, och hon gav gott expertbetyg åt det hembakta bröd som serveras på Gideå Hembygdsgård. Sedan kvällen innan låg stången klar på övre ängen. Den restes av stora och små festdeltagare, och på mindre än en minut svajade den till i sitt hål i marken.

En jättelik ring av dansande leddes av Marita Sjöberg till musik och sång av Sixten Edlund, Fride och Karin Gustafsson. I den dansande skaran fanns många nyanlända och de lyckades riktigt bra att följa turerna i dansen. Det avslutande godisregnet blev som vanligt mycket uppskattat. Att arrangera ett lyckat firande som drar mer och mer folk gör sig inte självt. Gästerna ser en del av Hembygdsföreningens folk under festen, men många händer arbetar också utan att synas i köket, med tältresning, transport och uppställning av bänkar, gräsklippning, städning, bakning m.m. Utan dem skulle vi andra inte få ha det så trevligt.

Inga-Britt Rosenqvist

■■ Vill du skicka in en läsarartikel – använd det här formuläret .

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons